Als de liefde voorbij is…
Beter gezegd, als de relatie voorbij is. Liefde is niet van de een op de andere dag voorbij. Ook nadat je uit elkaar bent gegaan kan de liefde nog weken, jaren, soms zelfs een heel leven duren. Of je het nu wilt of niet.
Als men aan liefdesverdriet denkt, denkt men aan woorden als onmacht, afwijzing, pijn, verdriet, verlies, angst, gemis, woede, wanhoop, hopeloosheid, tranen. Verschillende woorden en ook weer niet.
In de media wordt er vrij lichtvoetig gedaan over relatiebreuken, het lijkt alsof het allemaal niet zo erg is. Echter, kijkend naar hersenactiviteit is er geen onderscheid te maken tussen heftige fysieke pijn & liefdesverdriet.
Rouwverwerking & liefdesverdriet
Elisabeth Kühler-Ross, een Zweeds-Amerikaanse psychiater, heeft een model ontwikkelt voor rouw verwerking welke ook toegepast kan worden op liefdesverdriet. Het model bestaat uit 5 fasen, die niet per se op deze volgorde (maar vaak wel) worden doorlopen als je liefdesverdriet hebt. De fasen:
- Ontkenning – deze fase kan gezien worden als afweermechanisme, het beschermt een persoon tijdelijk tegen nieuws wat te heftig is. Dat iemand koeltjes kan reageren wanneer hij / zij gedumpt wordt betekent vaak dat het een persoon niet niks doet maar juist teveel. Het dringt nog niet door, de echte realisatie / klap moet nog komen.
- Woede – dit is een uiting van onmacht, een vorm van protest.
- Onderhandeling – dit kan in vele vormen voorkomen, een veelvoorkomende vorm bij liefdesverdriet is om jezelf wijs te maken dat het misschien wel goed komt.
- Depressie – dit is de fase waar iedereen meteen aan denkt bij liefdesverdriet, het dringt tot je door dat het echt over is. Het komt niet meer goed, je voelt je verdrietig, wanhopig misschien.
- Acceptatie – na enige tijd (hoe lang dit precies is verschilt van persoon tot persoon) accepteer je de nieuwe situatie. Het is zoals het is, je voelt je rustig. Je bent oké en probeert zelfs plannen te maken voor de toekomst.
Er is echter een duidelijk verschil tussen rouwverwerking en liefdesverdriet, namelijk: hoop. Op het moment dat er iemand overlijdt is er geen hoop meer. Maar als de liefde voorbij is, is er mogelijk nog hoop. Hoop dat het weer goed komt, bijvoorbeeld omdat iemand bereid is te veranderen of omdat iemand beseft wat hij / zij kwijt is.
Dit artikel is geschreven naar aanleiding van de class ‘als de liefde voorbij is’ bij The School of Life.