Ashwagandha werking: wat doet ashwagandha?

ashwagandha werking

Ashwagandha voordelen: waar is ashwagandha goed voor?

Ashwagandha is een van de belangrijkste kruiden binnen de ayurvedische geneeskunde vanwege de vele gezondheidsvoordelen die dit kruid wordt toebedeeld.

Ashwagandha bevat diverse werkzame bestanddelen, waaronder withanoliden, steroïdale alkaloïden, steroïdale lactonen, choline, vetzuren, aminozuren en suikers.

Verjongingsmiddel

Binnen ayurveda bestaat er een groep kruiden die bekendstaan als verjongingskruiden (rasayana’s). Ashwagandha behoort tot deze groep kruiden, de verjongende eigenschappen gelden echter alleen voor de man.

Het verjongingskruid voor vrouwen is shatavari.

Herstel na ziekte

Ashwagandha kan bijdragen aan het herstellend vermogen van het lichaam na ziekte.

Seksuele stimulatie

Ashwagandha werkt seksueel stimulerend voor zowel man als vrouw, ook wordt het kruid gebruikt om de gezondheid van de geslachtsorganen te versterken en de vruchtbaarheid te verhogen.

Adaptogene eigenschappen

Ashwagandha heeft adaptogene eigenschappen, dat wil zeggen dat het kruid zich aanpast aan de behoeften van jouw lichaam. Ervaar je bijvoorbeeld stress? Dan kan het bijdragen aan het kalmeren van het zenuwstelsel.

Slapeloosheid

In lijn met de positieve invloed van ashwaganda op het kalmeren van het zenuwstelsel draagt dit kruid ook bij aan een goede slaap.

Antioxidatieve werking

Ashwagandha draagt bij aan het beperken van schade door vrije radicalen.

Immuunsysteem

Ashwagandha heeft een positief effect op het immuunsysteem.

Concentratie en geheugen

Ashwagandha verbetert de cognitie, mentale focus, het probleemoplossend vermogen, logisch nadenken en de reactiesnelheid.

Hoe gebruik je ashwagandha?

Ashwagandha is te koop in poedervorm, thee, capsules en supplementen.

Hier lees je wanneer je ashwagandha het best kunt innemen.

Ashwagandha melk (recept)

Verwarm een kopje (plantaardige) melk met 1 theelepel ashwagandha poeder. Eventueel kan je een snufje kaneel & kardemom toevoegen en een halve theelepel ghee.

Disclaimer: binnen Ayurveda worden kruiden en specerijen al duizenden jaren gebruikt ter voorkoming en genezing van allerlei aandoeningen. Pas recentelijk is de interesse in natuurlijke geneeskunde in de Westerse wereld toegenomen en wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar (een deel van) de mogelijke gezondheidsvoordelen. De genoemde gezondheidsclaims zijn in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.