gezondheid

12 bewezen gezondheidsvoordelen van ashwagandha

ashwagandha

Ashwagandha is een oud geneeskrachtig kruid.

Het is geclassificeerd als een adaptogeen, wat betekent dat het je lichaam kan helpen stress te beheersen.

Ashwagandha biedt ook tal van andere voordelen voor je lichaam en hersenen.

Het kan bijvoorbeeld de hersenfunctie versterken, de bloedsuikerspiegel en cortisolspiegels verlagen en symptomen van angst en depressie helpen bestrijden.

Hier zijn 12 voordelen van ashwagandha die door de wetenschap worden ondersteund.

1. Ashwagandha is een oud geneeskrachtig kruid

Ashwagandha is een van de belangrijkste kruiden in Ayurveda, een vorm van alternatieve geneeswijzen gebaseerd op Indiase principes van natuurlijke genezing.

Het wordt al meer dan 3.000 jaar gebruikt om stress te verlichten, het energieniveau te verhogen en de concentratie te verbeteren.

Ashwagandha is Sanskriet voor de geur van het paard, wat verwijst naar zowel de unieke geur als het vermogen om kracht te vergroten.

De botanische naam is Withania somnifera en staat ook bekend onder verschillende andere namen, waaronder Indiase ginseng en winterkers.

De ashwagandha-plant is een kleine struik met gele bloemen die afkomstig is uit India en Noord-Afrika. Extracten of poeder van de wortel of bladeren van de plant worden gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen.

Veel van de gezondheidsvoordelen worden toegeschreven aan de hoge concentratie withanoliden, waarvan is aangetoond dat ze ontstekingen en tumorgroei bestrijden.

2. Kan ashwagandha de bloedsuikerspiegel verlagen?

In verschillende onderzoeken is aangetoond dat ashwagandha de bloedsuikerspiegel verlaagt.

Uit een reageerbuis studie bleek dat het de insulinesecretie verhoogde en de insulinegevoeligheid in spiercellen verbeterde.

Ook hebben verschillende studies bij mensen gesuggereerd dat het de bloedsuikerspiegel kan verlagen bij zowel gezonde mensen als mensen met diabetes.

Bovendien hadden degenen die met ashwagandha werden behandeld in een onderzoek van 4 weken bij mensen met schizofrenie een gemiddelde verlaging van de nuchtere bloedsuikerspiegels met 13,5 mg / dL, vergeleken met 4,5 mg / dL bij degenen die een placebo kregen.

Bovendien verlaagde een kleine studie bij 6 mensen met diabetes type 2, aangevuld met ashwagandha gedurende 30 dagen, de nuchtere bloedsuikerspiegel. Het onderzoek bevatte echter geen controlegroep, waardoor de resultaten twijfelachtig waren.

3. Mogelijk eigenschappen tegen kanker

Dier- en reageerbuis studies hebben aangetoond dat withaferin – een stof in ashwagandha – apoptose, de geprogrammeerde dood van kankercellen, helpt induceren.

Het belemmert ook op verschillende manieren de groei van nieuwe kankercellen.

Ten eerste wordt aangenomen dat withaferin de vorming van reactieve zuurstof soorten (ROS) in kankercellen bevordert, waardoor hun functie wordt verstoord. Ten tweede kan het ervoor zorgen dat kankercellen minder resistent worden tegen apoptose.

Dierstudies suggereren dat het kan helpen bij de behandeling van verschillende soorten kanker, waaronder borst-, long-, dikke darm-, hersen- en eierstokkanker.

In één onderzoek vertoonden muizen met ovariumtumoren die alleen met withaferine of in combinatie met een geneesmiddel tegen kanker waren behandeld een afname van de groei van de tumor met 70-80%. De behandeling voorkwam ook de verspreiding van kanker naar andere organen.

Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat Ashwagandha vergelijkbare effecten bij mensen heeft, is het huidige onderzoek bemoedigend.

4. Kan ashwagandha de cortisolspiegel verlagen?

Cortisol staat bekend als een stresshormoon, aangezien uw bijnieren het afgeven als reactie op stress en als uw bloedsuikerspiegel te laag wordt.

Helaas kunnen cortisolspiegels in sommige gevallen chronisch verhoogd worden, wat kan leiden tot hoge bloedsuikerspiegels en verhoogde vetopslag in de buik.

Studies hebben aangetoond dat Ashwagandha kan helpen de cortisolspiegel te verlagen.

In één onderzoek bij chronisch gestreste volwassenen hadden degenen die suppletie met ashwagandha een significant grotere afname van cortisol hadden, vergeleken met de controlegroep. Degenen die de hoogste dosis namen, ondervonden gemiddeld een vermindering van 30%.

Het fijne van dit voedingssuplement is dat het overal vrij verkrijgbaar is. Alleen al bij bol.com heb je bijna 100 producten met ashwagandha.

5. Ashwagandha kan stress en angst helpen verminderen

Ashwagandha is misschien het best bekend om zijn vermogen om stress te verminderen.

Onderzoekers hebben gemeld dat het de stress route in de hersenen van ratten blokkeerde door de chemische signalering in het zenuwstelsel te reguleren.

Ook hebben verschillende gecontroleerde studies bij mensen aangetoond dat het de symptomen kan verminderen bij mensen met stress- en angststoornissen.

In een 60-daagse studie bij 64 mensen met chronische stress rapporteerden degenen in de groep die werd aangevuld met ashwagandha gemiddeld 69% minder angst en slapeloosheid, vergeleken met 11% in de placebogroep.

In een ander onderzoek van 6 weken meldde 88% van de mensen die ashwagandha gebruikten een vermindering van angst, vergeleken met 50% van degenen die een placebo gebruikten.

6. Kan symptomen van depressie verminderen

Hoewel het niet grondig is bestudeerd, suggereren enkele onderzoeken dat Ashwagandha depressie kan helpen verlichten.

In een gecontroleerd onderzoek van 60 dagen bij 64 gestreste volwassenen rapporteerden degenen die 600 mg hooggeconcentreerd ashwagandha-extract per dag slikten een afname van 79% in ernstige depressie, terwijl de placebogroep een toename van 10% rapporteerde.

Slechts één van de deelnemers aan deze studie had echter een voorgeschiedenis van depressie. Om deze reden is de relevantie van de resultaten onduidelijk.

7. Kan testosteron stimuleren en de vruchtbaarheid bij mannen verhogen

Ashwagandha-supplementen kunnen krachtige effecten hebben op de testosteronspiegel en de reproductieve gezondheid.

In één onderzoek bij 75 onvruchtbare mannen vertoonde de groep die werd behandeld met ashwagandha een verhoogd aantal zaadcellen en een grotere beweeglijkheid.

Bovendien leidde de behandeling tot een aanzienlijke verhoging van de testosteronniveaus.

De onderzoekers meldden ook dat de groep die het kruid nam, verhoogde antioxidanten niveaus in hun bloed had.

In een ander onderzoek ervoeren mannen die ashwagandha kregen voor stress hogere antioxidanten niveaus en een betere spermakwaliteit. Na 3 maanden behandeling was 14% van de mannen partners zwanger geworden.

8. Kan spiermassa en kracht vergroten

Onderzoek heeft aangetoond dat Ashwagandha de lichaamssamenstelling kan verbeteren en de kracht kan vergroten.

In een onderzoek hadden degenen die Ashwagandha gebruikten significant grotere winst in spierkracht en -grootte. Het verminderde ook meer dan normaal hun percentage lichaamsvet, vergeleken met de placebogroep .

We kunnen dus stellen dat van Ashwagandha is aangetoond dat het de spiermassa vergroot, lichaamsvet vermindert en de kracht bij mannen vergroot.

9. Kan ontstekingen verminderen

Verschillende dierstudies hebben aangetoond dat ashwagandha ontstekingen helpt verminderen.

Studies bij mensen hebben aangetoond dat het de activiteit van natural killer-cellen verhoogt, immuuncellen die infecties bestrijden en u helpen gezond te blijven.

Er is ook aangetoond dat het markers van ontsteking vermindert, zoals C-reactief proteïne (CRP). Deze marker is gekoppeld aan een verhoogd risico op hartaandoeningen.

In één gecontroleerd onderzoek had de groep die dagelijks 250 mg gestandaardiseerd ashwagandha-extract nam een ​​CRP-afname van gemiddeld 36%, vergeleken met een afname van 6% in de placebogroep.

10. Kan cholesterol en triglyceriden verlagen

Naast de ontstekingsremmende effecten, kan ashwagandha de gezondheid van het hart helpen verbeteren door de cholesterol- en triglyceride niveaus te verlagen.

Dierstudies hebben aangetoond dat het de niveaus van deze bloedvetten aanzienlijk verlaagt.

Een studie bij ratten wees uit dat het de totale cholesterol- en triglycerideniveaus verlaagde met respectievelijk 53% en bijna 45%.

Hoewel gecontroleerde menselijke studies minder dramatische resultaten hebben gerapporteerd, hebben ze een aantal indrukwekkende verbeteringen in deze markers waargenomen.

In een 60-daagse studie bij volwassenen met chronisch gestrestheid, ervoer de groep die de hoogste dosis gestandaardiseerd ashwagandha-extract nam een ​​gemiddelde afname van 17% in LDL (slechte) cholesterol en een afname van 11% in triglyceriden.

11. Kan de hersenfunctie verbeteren, inclusief geheugen

Reageerbuis- en dierstudies suggereren dat Ashwagandha geheugen- en hersenfunctie problemen veroorzaakt door letsel of ziekte kan verminderen.

Onderzoek heeft aangetoond dat het antioxiderende activiteit bevordert die zenuwcellen beschermt tegen schadelijke vrije radicalen.

In één onderzoek hadden ratten met epilepsie die werden behandeld met ashwagandha een bijna volledige omkering van de stoornis in het ruimtelijk geheugen. Dit werd waarschijnlijk veroorzaakt door een vermindering van oxidatieve stress.

Hoewel Ashwagandha van oudsher wordt gebruikt om het geheugen in de Ayurvedische geneeskunde te stimuleren, is er op dit gebied slechts een kleine hoeveelheid menselijk onderzoek gedaan.

In één gecontroleerd onderzoek rapporteerden gezonde mannen die dagelijks 500 mg gestandaardiseerd extract slikten significante verbeteringen in hun reactietijd en taakuitvoering, vergeleken met mannen die een placebo kregen.

Een ander 8 weken durend onderzoek bij 50 volwassenen toonde aan dat het tweemaal daags innemen van 300 mg ashwagandha-wortel extract het algemene geheugen, de taakuitvoering en de aandacht aanzienlijk verbeterde.

12. Is veilig voor de meeste mensen en overal verkrijgbaar

Ashwagandha is voor de meeste mensen een veilig supplement, hoewel de effecten op lange termijn niet bekend zijn.

Bepaalde personen mogen het echter niet gebruiken, inclusief zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Mensen met auto-immuunziekten moeten ashwagandha ook vermijden, tenzij goedgekeurd door een zorgverlener. Dit omvat mensen met aandoeningen zoals reumatoïde artritis, lupus, Hashimoto’s thyroïditis en diabetes type 1.

Bovendien moeten degenen die medicijnen voor schildklieraandoeningen gebruiken voorzichtig zijn bij het gebruik van ashwagandha, omdat het bij sommige mensen het schildklierhormoon gehalte kan verhogen.

Het kan ook de bloedsuikerspiegel en bloeddruk verlagen, dus het is mogelijk dat de medicatie doseringen moeten worden aangepast als u het gebruikt.

De aanbevolen dosering van ashwagandha hangt af van het type supplement. Extracten zijn effectiever dan ruw wortel- of bladpoeder van ashwagandha. Vergeet niet de instructies op etiketten te volgen.

Gestandaardiseerd wortel extract wordt gewoonlijk een- of tweemaal daags in capsules van 450–500 mg ingenomen.

Het wordt aangeboden door verschillende supplement fabrikanten en is verkrijgbaar bij verschillende retailers, waaronder natuurvoedingswinkels en vitaminewinkels.

Er is ook een grote selectie van hoogwaardige supplementen online beschikbaar.

Dus, hoewel ashwagandha voor de meeste mensen veilig is, mogen bepaalde personen het niet gebruiken tenzij ze daarvoor toestemming hebben gekregen van hun zorgverlener. 

Hoe Ashwagandha te gebruiken?

Ashwagandha is ongelooflijk veelzijdig: het kan als poeder, tablet of vloeibaar extract worden ingenomen, met of zonder voedsel en op elk moment van de dag, zelfs vlak voor het slapengaan. Als bijkomend voordeel smaakt ashwagandha-wortel eigenlijk goed en er zijn veel heerlijke ashwagandha-recepten, waardoor het gemakkelijk is om dit kruid op te nemen in je dieet.

Traditioneel wordt het vooral veel gebruikt in poedervorm, op deze manier kan het worden gemengd met water of warme melk en honing. Genomen voor het slapengaan, kalmeert dit mengsel en bevordert het gezonde slaappatronen. Een aanbevolen portie is een- of tweemaal daags ¼ –½ theelepel.

Tegenwoordig kiezen veel mensen ervoor om ashwagandha in tabletvorm in te nemen, dit maakt het nog gemakkelijker om de juiste dosis binnen te krijgen.

2 schoonheidsvoordelen van ashwagandha

Ashwagandha kent niet alleen gezondheidsvoordelen, er zijn ook schoonheid voordelen bekend. 

Voordelen van ashwagandha voor het haar

Ashwagandha heeft krachtige antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen, die helpen de hoofdhuid gezond te houden. Ashwagandha-poeder is een rijke bron van flavonoïden die ook vetzuren, glucose, kalium, tannines en nitraat bevat. Tyrosine, een aminozuur dat aanwezig is in Ashwagandha, stimuleert de productie van melanine en beperkt het verlies van melanine in het haar.

Er is ook gemeld dat het haarverlies na een bevalling helpt tegen te gaan en vaak wordt gebruikt in shampoos om de circulatie van de hoofdhuid te verbeteren en het haar kracht te geven. De stimulatie van de talgproductie stimuleert een gezonde haargroei door de stimulatie van DHEA (dit is een steroïde hormoon dat door de bijnieren, de geslachtsklieren, vetweefsel en de huid wordt aangemaakt uit cholesterol). 

Is ashwagandha goed voor de huid?

Ashwagandha is een superfood dat een mooie, stralende huid en gezonde nagels belooft. Ashwagandha heeft een hoog gehalte aan antioxidanten die tekenen van veroudering bestrijden, zoals rimpels, donkere vlekken, fijne lijntjes en vlekken. Het bevat ook alkaloïden die op het zenuwstelsel inwerken om angst en stress te verminderen, wat op zijn beurt een directe impact heeft op de gezondheid van onze huid en haar.

Ashwagandha hydrateert: Ashwagandha kalmeert en beschermt tegen een droge, ruwe huid.

Het reinigt: de verbindingen die withanolides worden genoemd, helpen vuil en onzuiverheden te reinigen, waardoor verstopte poriën en acne kunnen worden voorkomen. Het geneest: een vloeibare mix van ashwagandha kan worden aangebracht als een crème om snijwonden, blauwe plekken en huidinfectie te behandelen. Het voorkomt veroudering: Ashwagandha verhoogt DHEA, een voorloper van zowel testosteron als oestrogeen. Het zet aan tot de productie van vitale eiwitten voor een gezonde hydratatie van de huid. DHEA en oestrogeen helpen de huid jong te houden door de aanmaak van collageen te stimuleren en de natuurlijke huidoliën te verhogen. Het verlaagt ook de cortisolspiegel en voorkomt stress door veroudering van de huid.

Conclusie over Ashwagandha

Ashwagandha is een oud geneeskrachtig kruid met meerdere gezondheids- en schoonheid voordelen.

Het kan angst en stress verminderen, depressie helpen bestrijden, de vruchtbaarheid en testosteron bij mannen verhogen en zelfs de hersenfunctie versterken. Daarnaast kan het het haar en de huid verbeteren.

Het aanvullen met ashwagandha kan een gemakkelijke en effectieve manier zijn om uw gezondheid en levenskwaliteit te verbeteren.

Vergelijkbare artikelen