beauty gezondheid

Dagcrème zonder parabenen

dagcreme zonder parabenen

Ben jij ook zo iemand die ergens hoort ‘parabenen zijn slecht voor je huid’ en dat je dan vervolgens braaf crèmes koopt zonder parabenen terwijl je eigenlijk helemaal niet weet waarom het wel of niet goed zou zijn? Dan ben je op de goede plek terecht gekomen, ik ga het je vandaag namelijk haarfijn uitleggen, plus ik heb een tip voor hele fijne parabeenvrije producten.

Wat zijn parabenen?

Parabenen zijn heel simpel gezegd chemische stoffen met conserverende eigenschappen. Net als bij voedingsproducten worden er ook bij veel cosmetische producten stoffen toegevoegd om te voorkomen dat schimmels en zwammen een feestje bouwen. Door het toevoegen van de parabenen blijven producten langer houdbaar.

Zijn parabenen gevaarlijk?

De laatste jaren zijn er diverse verhalen in de media gekomen waarin wordt gesuggereerd dat parabenen gevaarlijk zouden zijn. Het gebruik van producten met parabenen zouden hormoonverstorend zijn en allergische reacties veroorzaken als bultjes, een rode huid, jeuk of schilfers. Er wordt zelfs soms een verband gelegd tussen het gebruik van parabenen en borstkanker.

Er is op dit moment nog niet voldoende onderzoek gedaan om dit te kunnen bevestigen noch ontkrachten. Echter, parabenen zijn officieel goedgekeurd door de Europese wetgeving onder de Cosmeticarichtlijn (76/768/EEG). Zij geven dan ook aan dat producten met parabenen veilig gebruikt kunnen worden.

Niet iedereen is overtuigd van het feit dat parabenen niet schadelijk zouden zijn voor de gezondheid en kiest er daarom liever voor om over te stappen op producten zonder parabenen. Wat ons brengt naar de volgende vraag:

Hoe weet ik of er parabenen in een product zitten?

Op elk product staat vind je een etiket met daarop alle ingrediënten die het product bevat. Ben je op zoek naar parabenen, kijk dan simpelweg naar ingrediënten die eindigen op ‘parabeen’. Enkele voorbeelden van parabenen zijn: benzylparabeen, methylparabeen, propylparabeen en butylparabeen.

Dit zijn op dit moment mijn favoriete producten zonder parabenen

Sinds kort ben ik helemaal fan van het Australische merk ‘Sukin’, zij zeggen het volgende: ‘Alles wat we nodig hebben om ons lichaam te voeden, kan in de natuur gevonden worden. Dus bij Sukin is dat wat we gebruiken’.

Op dit moment gebruik ik onderstaande producten van Sukin en ik moet zeggen ze zijn zo fijn voor mijn huid en ze ruiken ook nog eens goddelijk. Ik heb zelf een gecombineerd huid* maar vind het lekker om in de herfst / winter een iets dikkere nachtcrème te gebruiken.

*Bij een gecombineerde huid zijn delen van het gezicht droger terwijl andere delen juist wat vetter aanvoelen. De vettere delen zijn vaak het voorhoofd, de neus en de kin (ook wel de T-zone).

  • Sukin purely ageless rejuvenating dagcrème (all skin types)
  • Sukin purely ageless reviving oogcrème (all skin types)
  • Sukin rosehip enriching nachtcrème (dry & distressed skip types)

Zowel de dag- als nachtcrème trekt heel goed in, bij de dagcrème kan je vrijwel direct erna make-up aanbrengen. De oogcrème is wat dikker, je hebt hier echt heel erg weinig van nodig. Het fijne is dat het in een pompje zit dus je kunt goed doseren. Ikzelf gebruik de oogcrème alleen in de avond en op dagen dat ik niet direct erna make-up op doe want daar is het simpelweg te dik voor.

Vergelijkbare artikelen