financieel vrij FIRE

Financiële vrijheid

financiële vrijheid

Financiële vrijheid, de term valt steeds vaker. Je hoort het in podcasts, leest erover in de media, komt het tegen op Twitter en misschien praten je collega’s of vrienden erover. Maar wat is financiële vrijheid of financiële onafhankelijkheid precies?

Financial Independence, Retire Early

Financiële vrijheid houdt in dat je niet hoeft te werken om je leven te leven zoals jij dat wilt. Dat kan zijn omdat je vermogen genoeg oplevert om jezelf maandelijks of jaarlijks een bedrag uit te keren waarvan je kunt rondkomen. Het kan ook zijn dat je genoeg passieve inkomensstromen hebt die ervoor zorgen dat er geld binnenkomt zonder dat jij hier actief iets voor hoeft te doen.

Financiële vrijheid boek

Financiële vrijheid is in principe niets nieuws, wel is er de afgelopen tijd steeds meer aandacht voor gekomen. De filosofie / levensstijl is – zoals met veel dingen – over komen waaien uit Amerika.

Amerika kent een levendige FIRE community, waarbij FIRE staat voor Financial Independence, Retire Early. De essentie van FIRE is ervoor zorgen dat je op relatief jonge leeftijd vermogen opbouwt om vervolgens ruim voor de pensioenleeftijd te kunnen stoppen met werken.

De groeiende populariteit van financiële vrijheid komt mede doordat steeds meer mensen zich realiseren dat geld en materiële zaken niet zaligmakend zijn.

Een groter huis, een nieuwe auto, 50 paar schoenen en de nieuwste iPhone zorgen voor een gelukspiek maar al snel zit je weer op je oude geluksniveau.

Een veel geciteerd onderzoek is het onderzoek van de Nationale Postcode Loterij, waaruit bleek dat 70% van de lottowinnaars niet gelukkiger zijn geworden na het winnen van 10.000 euro of meer.

In het boek ‘The top five regrets of the dying’ van Bronnie Ware wordt heel treffend beschreven waar mensen wel gelukkig van worden. Bronnie Ware is een Australische verpleegster die een aantal jaren in de palliatieve zorg heeft gewerkt en in de laatste weken van hun leven voor patiënten heeft gezorgd.

Wat bleek, veel patiënten hadden liever meer tijd met vrienden en familie doorgebracht ten koste van werken. Ook hadden zij graag de moed gehad om een leven het leven te leiden dat zij zelf wilden, niet het leven wat de omgeving of maatschappij van hen verwachtte.

Dit sluit naadloos aan bij de populariteit van financiële vrijheid, waarbij je je tijd kan indelen zoals jij dat wilt. Een simpel en bewust leven, niet meedoen aan de ratrace, de consumptiemaatschappij, het altijd maar meer willen.