life(style)

Hoe blijf je jezelf? 5 tips

liefde is het allerbelangrijkste

‘Blijf jezelf’, hoe vaak is dat wel niet tegen je gezegd? Misschien heb je wel eens gedacht ‘hoe kan ik iemand anders zijn dan mezelf’ of had je juist het gevoel dat het verstandiger was om (even) niet jezelf te zijn, je mond te houden, ‘normaal’ te doen.

EE Cummings, een Amerikaanse dichter, schilder, auteur en toneelschrijver zei ooit:

‘Niemand anders zijn dan jezelf, in een wereld die dag en nacht zijn best doet om je te maken tot allesbehalve jezelf, is de moeilijkste strijd die een mens ooit zal leveren en ook een strijd die nooit gestreden zal zijn.’

Als je erover nadenkt, hoe bizar is het. En vooral ook, hoe waar is het. Je wordt opgevoed door je ouders, al snel leer je wat wel / niet sociaal wenselijk is. Je begint al anders te reageren dan je zou doen zonder enige sturing. Op school leer je je gedragen, je wilt helemaal niet jezelf zijn, je wilt precies zo zijn als de rest. Want al snel heb je door dat anders zijn voor problemen kan zorgen. Hoe blijf je dan toch jezelf? Waarom zou je überhaupt jezelf willen blijven?

Het is riskant om je ware ik aan de wereld te laten zien. Maar ik denk dat het nog veel riskanter is om jezelf en wat je te bieden hebt voor de wereld te verstoppen, jezelf blijven is een van de moedigste dingen die je ooit zult doen aldus Brené Brown.

Hoe blijf je jezelf?

Ik geef toe, ik denk dat het in deze tijd moeilijk is om jezelf te zijn en te blijven. We worden 24/7 geconfronteerd met mensen die er perfecter uit zien dan wij, een perfecter leven lijken te leiden, een perfectere baan lijken te hebben en ga zo maar door. 5 tips + 1 om  jezelf te blijven:

Niet iedereen hoeft je aardig te vinden | Vind jij iedereen die je kent aardig? Vast niet. Is dat erg? Nee. Onthoud, niet iedereen hoeft jou aardig te vinden, zoals ook jij niet iedereen aardig vindt. Dat iemand je niet aardig vindt / het niet klikt met iemand betekent niet dat er iets mis met je is. Tenzij je natuurlijk gemeen hebt gedaan ;). Maar daar ga ik niet vanuit!

Je bent goed genoeg | Je bent goed genoeg, je hoeft je niet voor te doen als iemand anders. Juist die gekke, rare dingen maken jou speciaal. Onderscheiden je van de rest. Het spreekwoord ‘dertien in een dozijn’ heeft niet voor niets een ietwat negatieve lading.

Probeert niet te oordelen | Oordeel jij niet, dan zullen anderen ook minder over jou oordelen. Probeer met een iets zachtere blik naar anderen (en jezelf!!) te kijken. Iedereen maakt fouten, niemand is perfect. Elk huisje heeft z’n kruisje.

Stop met roddelen | Ja, het is gemakkelijk om mee te praten met mensen die roddelen. Maar hoe vaak voelde je je niet schuldig achteraf, of deed je mee aan het geroddel om erbij te horen? Uiteindelijk brengt het je nergens. En: what goes around, comes around…

Sta open voor andere mensen, ideeën, situaties | Net zoals jij denkt & is iedereen anders. Luister naar wat anderen te vertellen hebben, ook al kan je je misschien niet direct vinden in een bepaalde uitspraak. Er zit vaak meer achter dan je denkt. Lees over nieuwe ideeën, begeef je op nieuwe plekken en in nieuwe situaties. Realiseer je dat iedereen anders is, dat dat oké is.

Last but not least, ik zei het al eerder: niemand is perfect. Letterlijk niemand, ook niet dat ene topmodel, het power couple op Instagram. ‘Perfect people don’t drink, don’t fight, don’t lie, don’t make mistakes and don’t exist.’ – Paulo Coelho

Hoe blijf jij jezelf?

Vergelijkbare artikelen