besparen

Hypotheekrente verlagen zonder boete

hypotheekrente verlagen zonder boete

Er zijn van die dingen die niemand je vertelt, en zeker je hypotheekverstrekker niet. Ook ik dacht, dat als je eenmaal je hypotheek hebt afgesloten je maandlasten tot het einde der tijden hetzelfde blijven. En je hypotheekrente ook, die heb ik tenslotte voor een aantal jaar vastgezet.

Hypotheekrente verlagen bij overwaarde

Niets is minder waar, de hoogte van je hypotheekrente hangt gedeeltelijk af van de verhouding tussen je lening en de marktwaarde van je woning. Op het moment dat je appartement of huis meer waard is geworden wordt het risico voor de hypotheekverstrekker kleiner.

Hypotheekverstrekkers zijn soms bereid om het rentepercentage te verlagen zonder boete. Ik zit zelf bij Florius. Bij Florius is het zo dat de verhouding tussen mijn lening en de marktwaarde van mijn appartement er destijds voor heeft gezorgd dat ik een opslag op mijn hypotheekrente betaal. De rente zelf kan niet boetevrij verlaagd worden bij mijn hypotheekverstrekker, de opslag wel.

Uiteraard heb ik hier zelf naar moeten vragen, wat ik inmiddels twee keer heb gedaan naar aanleiding van een stijging van de WOZ-waarde. Mijn beide verzoeken hebben in totaal geleid tot een daling van mijn maandlasten van ruim 45,- per maand. Dat is meer dan 540,- per jaar. En van deze besparing heb ik ook de komende jaren nog profijt.

Florius hypotheekrente verlagen

In ‘MijnFlorius’ download je het formulier ‘Verzoek om de rente van uw hypotheek aan te passen’, vervolgens download je bij je gemeente (inloggen met DigiD) een recent taxatieverslag. Dit alles mail je naar service@florius.nl en dat is het dan. Binnen enkele dagen krijg je respons en de volgende maand of de maand erop zijn je maandlasten aangepast indien je hier recht op hebt.

Vergelijkbare artikelen