boeken life(style)

Ikigai

ikigai

Steeds vaker nemen we termen over uit andere landen, ikigai uit Japan, hygge uit Denemarken en lagom uit Zweden. In dit artikel gaan we het hebben over ikigai: de betekenis en het boek.

Ikigai Japans

Ikigai komt uit Japan en verwijst naar het concept van een doel vinden in je leven, een reden om iedere dag uit bed te komen. Het geeft als het ware richting en betekenis aan je leven. Steeds vaker wordt er gesproken over het vinden van je ikigai.

Het vinden van je ikigai is gestegen in populariteit nadat National Geographic journalist Dan Buettner in een TED talk vertelde over blauwe zones. Blauwe zones zijn bepaalde plekken op de wereld waar mensen gemiddeld langer en gezonder leven. Wereldwijd zijn er 5 blauwe zones, een van de blauwe zones is het Japanse eiland Okinawa.

Ikigai boek

Naar aanleiding van het onderzoek van Dan Buettner zijn Héctor Garcia en Francesc Miralles naar Okinawa vertrokken om erachter te komen hoe het komt dat mensen hier zo oud maar ook gezond en vitaal zijn.

Dit bezoek heeft geleid tot het boek Ikigai: de Japanse geheimen voor een lang, gezond en gelukkig leven.

Het concept omvat vier elementen: hetgeen waar je van houdt, hetgeen waar je voor betaald wordt, hetgeen waar je goed in bent en hetgeen de wereld nodig heeft. Als je passie, beroep, roeping en missie enigszins overlappen heb je je ikigai gevonden en zul je een lang en gelukkig leven leiden (is het idee).

Het boek is een absolute aanrader, mocht je niet zo’n lezer zijn dan geeft onderstaande video een goede samenvatting.

Vergelijkbare artikelen