life(style)

Journaling: tips, voordelen & vragen

journaling

Journaling is een van de meest belangrijke onderdelen van mijn ochtendroutine. Het helpt me mijn gedachten op een rij te zetten waardoor ik minder stress en meer rust in mijn hoofd (en leven) ervaar.

Daarnaast heeft het heel erg bijgedragen aan het leren kennen van mijzelf. Door iedere dag je gedachten en gevoelens op te schrijven wordt al snel duidelijk wat je belangrijk vindt en wat niet.

Als jong meisje hield ik al dagboeken bij tijdens vakanties, waar ik vroeger vooral schreef over gebeurtenissen in de vorm van en toen dit, en toen dat, en toen zus, en toen zo (je kent het wel) schrijf ik nu veel meer over hoe ik me voel, hoe ik in mijn vel zit en hoe ik iets heb ervaren.

Journaling tips

Beginnen met journaling kan onwennig voelen, vriendinnen stellen me vaak de vraag: waar moet ik dan over schrijven?

Allereerst kan ik je verzekeren dat de woorden na een tijdje journallen als vanzelf komen, maar in het begin kan het helpen om te journallen met een paar standaard vragen.

Beantwoord iedere ochtend de volgende vragen:

– Schrijf 3 dingen op waar je dankbaar voor bent
– Schrijf 1 of 2 intenties op voor de dag
– Beschrijf in een paar regels hoe je je voelt

Een andere optie is om te beginnen met een boekje als ‘One line a day’. In een One line a day journal kan je slechts 1 zin per dag kwijt, wat het heel laagdrempelig maakt. Zo is de kans een stuk groter dat je het volhoudt. Verwacht vooral niet van jezelf dat je van de een op andere dag dagelijks 3 pagina’s vol pent, dat is niet realistisch en ook niet nodig.

Als je dit een tijdje hebt gedaan ervaar je waarschijnlijk al positieve veranderingen en is het makkelijker om de stap te zetten naar een iets uitgebreidere journaling routine.

Voordelen van journaling

Als je net als ik regelmatig tijd besteed aan zelfontwikkeling door naar podcasts te luisteren of boeken te lezen dan weet je vast dat journaling geassocieerd wordt met talloze voordelen. Hieronder noem ik er enkele.

Journaling helpt stress te verminderen

Dit voordeel komt keer op keer terug en is een van de voornaamste redenen dat ik zo fan ben van journaling. Het helpt zo ontzettend om piekergedachten op papier te zetten, het voelt bijna alsof je ze uit je hoofd haalt en even ergens anders parkeert. Na journaling kan het letterlijk voelen alsof er een last van je schouders is gevallen.

Uit onderzoek is zelfs gebleken dat journaling kan bijdragen aan:

– Minder stress gerelateerde klachten
– Positieve gemoedstoestand
– Lage bloeddruk
– Minder symptomen van depressie en angst

Journaling biedt ruimte aan negatieve gedachten

Negatieve gedachten hebben we allemaal, soms meer dan ons lief is.

Sommige negatieve gedachten durven we met familie en vrienden te delen wat opluchting kan bieden.

Andere negatieve gedachten zijn zo heftig dat we bang zijn deze met wie dan ook te delen. Door deze gedachten op te schrijven creëer je afstand tussen jezelf en de gedachte, dit maakt het mogelijk om er objectiever naar te kijken.

Een goede oefening met negatieve gedachten is om de gedachte op te schrijven en vervolgens steeds de vraag te stellen ‘En dan?’, tot je uiteindelijk bij je kern angst uitkomt. Vaak blijkt dat het ergste wat er kan gebeuren eigenlijk wel meevalt.

Een andere veel gebruikte oefening is om negatieve gedachten niet voor waarheid aan te nemen, als een gedachte je niet dient dan is hij per definitie niet waar. Een manier om dit te oefenen is door wederom afstand te creëren tussen jezelf en je gedachten. Dit doe je door gedachten als volgt op te schrijven: ‘Ik heb de gedachte dat…’, deze zin insinueert al dat de gedachte niet per se waar is.

Journaling helpt om emoties te verwerken

We hebben het met z’n allen zo druk dat er weinig tijd is om emoties te verwerken en als er al ruimte is dan gaan we emoties liever uit de weg.

Journaling biedt een veilig manier om je emoties te verwerken en een plekje te geven. Het benoemen van de emoties die je ervaart en het accepteren ervan vermindert hun kracht. Op die manier worden moeilijke emoties minder overweldigend.

Journaling helpt je richting bepalen

Journaling helpt je bij het bepalen van je richting. Door iedere dag je gedachten en gevoelens op te schrijven weet je wat je belangrijk en fijn vindt, maar ook wat je juist onprettig vindt.

Al met al zorgt journaling ervoor dat je een duidelijker beeld van je behoeften en wensen krijgt, wat het makkelijker maakt om hier vervolgens naar te handelen.

Happy journaling! Trouwens, als je niet van schrijven met pen en papier houdt, gebruik dan vooral een app, je telefoon of laptop. Doe wat voor jou het beste werkt. Ook qua timing, ik vind het prettig om direct na het opstaan te journallen, maar als jij het fijner vindt het ’s avonds te doen is dat ook helemaal goed.

Vergelijkbare artikelen