gezondheid

Wat te doen met een niet te plaatsen onrustig gevoel?

niet te plaatsen onrustig gevoel

Als mens zijn we geneigd altijd op zoek te gaan naar de oorzaak van ons ongemak. Daar is niets mis mee, en het kan ook zeker helpen om te reflecteren op de wortels van je onrustige gevoel. Heb je het te druk? Zit je in een nieuwe levensfase waar veel in verandert? Is er iets veranderd in je leefstijl? Heb je net iets verdrietigs meegemaakt? Als het je niet lukt om de oorzaak van je onrustige gevoel te achterhalen en het houdt lange tijd aan, dan kan het fijn zijn om hulp van een professional in te schakelen.

Onrustig gevoel in lichaam

Een onrustig gevoel gaat vaak gepaard met veel (negatieve) gedachten, maar zit ook in je lichaam. Je kunt het bijvoorbeeld voelen in je maag, borst, keel of je ledematen. Je hier bewust van worden en proberen deze sensaties rustig waar te nemen kan al helpen om het onrustige gevoel iets te verminderen. Word je er juist onrustiger van? Dan werkt het voor jou misschien beter om afleiding te zoeken. Probeer dit wel op een gezonde manier te doen, anders wordt het onrustige gevoel uiteindelijk mogelijk erger. Ga bijvoorbeeld wandelen met een vriend(in) in de natuur.

Onrustig gevoel symptomen

Een onrustig gevoel is vervelend, vooral omdat het vaak ook andere fysieke en mentale symptomen met zich meebrengt. Denk aan: je moeilijk kunnen concentreren, stemmingswisselingen, huil- en driftbuien, hersenmist, spierspanning, hartkloppingen, maag- en darmklachten, vermoeidheid en hartkloppingen. Er zijn veel verschillende symptomen die gelinkt zouden kunnen worden aan een onrustig gevoel, maar raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts om te kijken of er geen sprake is van andere onderliggende oorzaken.

Niet kunnen slapen door onrustig gevoel: tips!

De meeste mensen krijgen last van slaapproblemen als ze een onrustig gevoel hebben. Om in slaap te kunnen vallen moeten lichaam en geest zich namelijk rustig en veilig voelen. Als je niet kunt slapen door een onrustig gevoel kan je verschillende dingen doen.

Zenuwstelsel kalmeren

Je kunt je zenuwstelsel helpen kalmeren met behulp van bijvoorbeeld een ademhalingsoefening. De 4-7-8 ademhalingsoefening wordt vaak toegepast bij slaapproblemen. Adem 4 tellen in, houd je adem 7 tellen vast, en adem 8 tellen uit. Herhaal dit zo vaak als je wilt. Sommige mensen hebben nog meer afleiding nodig van hun onrustige gevoel.

Luisteren naar een geleide slaapmeditatie of binaural beats

Het kan helpen om naar een geleide slaapmeditatie of binaural beats te luisteren. Of probeer het volgende trucje: Draai je op je rechterzijde en begin je ademhalingen te tellen: achtentwintig op de inademing en achtentwintig op de uitademing, zevenentwintig op de volgende inademing en zevenentwintig op de uitademing, enzovoort. Als je de tel kwijt raakt begin je gewoon weer opnieuw. Ben je bij nul aangekomen? Ga dan weer terug naar achtentwintig.

Vergelijkbare artikelen