gezondheid life(style)

Ochtendroutine

ochtendroutine

Een ochtendroutine is belangrijk, dat wordt ons keer op keer verteld. Zonder ochtend routine ben je gedoemd te mislukken, succesvol ga je in ieder geval niet worden. Althans dat is wat de media ons probeert wijs te maken. En niet alleen de media, ook YouTubers, bloggers, influencers en coaches proberen ons te overtuigen dat het hebben van een ochtend routine een must is.

Productieve ochtendroutine

Tot voor kort deed ik maar wat in de ochtend, de ene keer zette ik mijn wekker om half 7, dan weer om 8 uur. Soms wel ontbijten, soms niet. Kortom, ik deed maar wat. Twee maanden geleden heb ik daar verandering in gebracht. Sinds half oktober ben ik ondernemer, en op dit moment probeer ik twee bedrijven op te zetten. Ik besloot dat het tijd was voor een productieve ochtendroutine.

Ochtendroutine voorbeeld

En dat heeft zijn vruchten afgeworpen, nog veel meer dan ik van te voren had verwacht. Ik voel me een anders mensen, heb veel meer energie. En door de korte ochtend workouts ben ik zelfs strakker geworden. Hieronder mijn ochtendroutine voorbeeld.

Ochtend routine

06.30 wekker
06.40 tong schrapen & een glas warm water drinken
06.45 journaling
07.15 warm ontbijten

ochtend routine

De wekker gaat om half 7

Om half 7 gaat de wekker, ik probeer niet te snoozen. In de winter vind ik dat lastiger dan in de zomer. Vooral de kou maakt het soms een uitdaging om direct uit bed te springen. Maar meestal lukt het me wel. Ooit zal het me lukken om helemaal niet meer te snoozen.

Tong schrapen en water drinken

Het eerste wat ik doe nadat ik uit bed ben gestapt mijn tong schraper. Met een tongschraper verwijder je de bacteriën op je tong die daar gedurende de nacht zijn gaan ‘zitten’. Na het schrapen spoel ik mijn mond met lauw water. Direct daarna drink ik een glas warm water. Warm water, omdat dit de spijsvertering vast op gang brengt.

Journaling

Journaling is mijn houvast, altijd al geweest maar niet zo bewust als nu. Ik schrijf bijna elke ochtend, dit doe ik voordat ik mijn laptop open, mijn telefoon van vliegtuigstand haal. Het is het meest pure moment om te schrijven als je het mij vraagt, ik ben namelijk nog niet beïnvloed door externe factoren.

Warm ontbijten

Sinds ik meer ben gaan lezen over Ayurveda en mijn dosha (vata) ontbijt ik altijd warm. In de meeste gevallen prak ik een banaan in een pannetje, vervolgens doe ik hier havermout, kaneel, venkelzaad, hennepzaad, lijnzaad, kurkuma en kardemom bij en vul ik het aan met warm water zodat het een lekker soepje is. Het voed en verwarmd mijn lichaam, veel meer dan een koud ontbijt dat doet.

Drie tips voor een vlotte ochtendroutine

Mijn drie tips voor een vlotte ochtendroutine zijn als volgt:

  1. Weet waarom je een ochtendroutine wil: wat hoop jij te bereiken door een ochtendroutine? Zorg dat dit helder is, dat maakt het een stuk makkelijker om je eraan te houden.
  2. Zet je wekker elke dag op hetzelfde tijdstip en zorg er ook voor dat je op hetzelfde tijdstip gaat slapen. Uiteindelijk word je dan voor de wekker wakker.
  3. Schrijf in een journal, al is het maar een paar minuten.

Vergelijkbare artikelen