boeken

Oprah: Wat ik zeker weet

Oprah Winfrey Wat ik zeker weet

Onlangs heb ik het boek ‘Wat ik zeker weet – Wijsheid en inzicht voor elke dag’ van Oprah Winfrey gelezen. Ik zag het boek staan in de bibliotheek, de titel sprak me aan en ik dacht: Let’s give it a try.

Vanaf bladzijde één was ik verkocht. Wat een heerlijk, fijn, licht, verhelderend en wijs boek.

Nee, er staan geen compleet nieuwe inzichten in het boek, maar in welke boek staat dat nog wel? Het boek staat vol tips, levenslessen en inspiratie die – wanneer we deze opvolgen – ons leven een stuk leuker en makkelijker zal maken.

Het is een boek wat je jaarlijks opnieuw kunt lezen om je weer even te realiseren wat belangrijk is in het leven, waar het om draait.

Oprah Winfrey quotes

Enkele quotes uit het boek die wat mij betreft de moeite waard zijn:

Relaties

Ik doe mijn best om elke dag iets goeds voor iemand te doen, of diegene dat nu weet of niet.

Minimalisme

Als je dood gaat ben je dood, ook al heb je nog zoveel spullen.

De beste spullen zijn geen vervanging voor het beste leven. Als je het verlangen om te bezitten kunt loslaten, dan weet je dat je echt op de goede weg bent.

Peter Walsh in Enough Already! ‘We hebben onze huizen volgepakt met spullen, vervuild door de lege beloftes die de spullen niet hebben vervuld. Door te kopen wat we willen, hopen we het leven te krijgen waar we naar verlangen. Achter het leven aanjagen dat je wilt door meer spullen te verzamelen is een heilloze weg.’

Ik weet één ding: meer spullen geven je niet het gevoel dat je meer leeft.

Leven

Er is één onbetwistbare kosmische wet: we zijn allemaal verantwoordelijk voor ons eigen leven. Als je iemand anders verantwoordelijk stelt voor jouw geluk, verspil je je tijd.

Elke keuze geeft je een kans je eigen weg te gaan.

En herinner je jezelf eraan dat dit moment het enige is waarvan je zeker weet dat je het hebt.

Ik zei ooit tegen mijn assistent dat het feit dat ik tien minuten vrij heb in mijn agenda nog niet betekent dat ik die ingevuld wil hebben.

Als je ervoor kiest om de wereld als een klaslokaal te zien begrijp je dat alle ervaringen er zijn om je iets over jezelf te leren. En dat je levensreis als doel heeft dat je meer jezelf wordt.

Ik was halverwege de dertig voor ik besefte dat alleen al het feit dat je geboren bent je genoeg de moeite waard maakt om hier te zijn. Ik hoefde niets te bewijzen.

Werk

Welke baan ik ook had of in welke stad ik ook woonde, ik wist altijd wanneer het tijd was om verder te trekken, wanneer ik voelde dat ik niet meer kon groeien.

Vragen uit boek Oprah Winfrey

Als ik word geconfronteerd met een moeilijke beslissing dan stel ik mezelf altijd de vraag: wat zou ik doen als ik niet bang zou zijn om een vergissing te begaan, om afgewezen te worden, om een raar figuur te slaan of om alleen te zijn?

Vraag jezelf af of de mensen in je leven je energie geven en je persoonlijke groei stimuleren of die groei juist blokkeren door disfunctioneel gedragen en achterhaalde manieren van doen.

Dit zijn slechts enkele mooie quotes / vragen uit het boek ‘Wat ik zeker weet’ van Oprah Winfrey. Ik heb erg van het boek genoten en zal het zeker nog eens lezen.

Vergelijkbare artikelen