gezondheid

Rust in je hoofd

rust in je hoofd

Soms voel ik me onrustig, opgejaagd en gestresst met een bepaalde reden, andere keren komt het uit het niets. Mijn hoofd is dan opeens chaotisch en druk.

Inmiddels heb ik gelukkig een aantal dingen gevonden die me helpen om rust in mijn hoofd te creëren.

Meer rust in je hoofd

Wandelen helpt altijd, het liefst op blote voeten op het strand of op blote voeten op het gras. Het helpt mij extra als ik de aarde onder mijn voeten voel. Ik denk dat dit ook een van de redenen is waarom ik als kind het liefst op blote voeten liep.

In Nederland is het natuurlijk niet het hele jaar door mogelijk om op blote voeten te lopen, gelukkig kan ook een wandeling met schoenen aan helpen om rustiger te worden. Zoek een park of bos op en laat je telefoon en muziek thuis.

Hoofd leeg maken: oefening

Mijn favoriete oefening! Ik kwam deze tegen in het boek van Jay Shetty – Denk als een monnik (aanrader) maar ben er inmiddels achter dat het een alom bekende oefening is om rustig te worden en in het hier en nu te komen. Tijdens deze oefening zet je al je zintuigen aan het werk.

Stap 1: kijk om je heen en benoem vijf dingen die je ziet, je mag het hardop uitspreken maar als je je daar niet prettig bij voelt dan kan je het ook gewoon in je hoofd benoemen. Doe niet te moeilijk, benoem gewoon de eerste vijf dingen die je opvallen.

Stap 2: luister en identificeer de eerste vier dingen die je hoort. Dit kan van alles zijn, afhankelijk van de plek waarop je je bevindt. Het kan je ademhaling zijn, muziek, verkeer, de wasmachine, vogels etcetera.

Stap 3: richt je aandacht op drie dingen die je kunt aanraken en daarmee voelen. Streel je huid, de stof van je kleding, je haar of iets wat binnen handbereik is. Raak het heel bewust met je vingertoppen aan, schenk aandacht aan de structuur van datgene wat je aanraakt.

Stap 4: probeer twee geuren op te vangen met je neus. Dit kan soms lastig zijn maar er is vaak meer te ruiken dan je in eerste instantie denkt. Misschien ben je iets aan het eten of drinken, heb je net je haar gewassen of zit er nog een vleugje parfum op je pols.

Stap 5: proef de smaak in je mond. Misschien lukt het je om te proeven wat je eerder op de dag gegeten of gedronken hebt, misschien proef je tandpasta of kauwgom. Proef en focus op datgene wat je proeft.

Een heerlijke oefening die er bij mij altijd voor zorgt dat ik me een stuk rustiger voel.

Een iets kortere oefening die vergelijkbaar is met stap 3 is het vasthouden en aanraken van een voorwerp. Dit kan van alles zijn, ik heb bijvoorbeeld altijd een nootje mee in het vliegtuig die ik gedurende de vlucht vasthoud. Alleen al door deze aanraking voel ik me rustiger.

Kijk of je iets kan vinden, een nootje, een steen, een knuffeltje of iets anders wat je gemakkelijk bij je kunt dragen voor momenten dat je het nodig hebt.

Rust in je hoofd voor het slapen

Het lijkt soms wel of mijn hoofd – en die van jou waarschijnlijk ook – net voor het slapen overuren maakt. En er zijn weinig dingen frustrerender dan niet kunnen slapen door de drukte in je hoofd.

Om rustig te worden helpt het mij om een uur van te voren mijn telefoon en andere elektronische apparaten uit te zetten, een kop warme (slaap)thee of melk te pakken en een boek of tijdschrift te lezen.

Daarnaast helpt het om nog even in mijn dagboek te schrijven of vijf dingen op te schrijven waar ik die dag dankbaar voor ben.

Rust in je hoofd: Michael Pilarczyk

Op het moment dat ik dit artikel schrijf toert Michael Pilarczyk door Nederland met zijn theatershow ‘Rust in je hoofd’. Maar dat terzijde, naast de theatershow is hij mede-oprichter van de super fijne meditatie app ‘Meditation moments’, meditaties die mij keer op keer rust in mijn hoofd bieden. Eerlijk is eerlijk, ik moest even wennen aan zijn stem maar inmiddels ben ik fan en is het openen van de app vaste prik als ik een moment van rust wil creëren. Er staan al meditaties op vanaf 3 minuten, dus ook als je het eigenlijk te druk hebt om te mediteren kan het toch.

Foutje gezien? Mail naar info@limoeniszoet.nl

Vergelijkbare artikelen