Wat is ashwagandha?

wat is ashwagandha

Ashwagandha, ook wel bekend als withania somnifera, is een van de belangrijkste kruiden binnen de ayurvedische geneeskunde.

De struik behoort tot de nachtschadefamilie en wordt zo’n anderhalve meter hoog. Ashwagandha groeide oorspronkelijk alleen in India, het Midden-Oosten en Afrika, maar groeit inmiddels ook op diverse andere plekken op de wereld, waaronder in het Westen.

Zowel de bladeren, vruchten als wortel van de struik hebben medicinale eigenschappen. De ashwagandha die in het Westen verkrijgbaar is, komt voornamelijk van de wortel.

Ashwagandha wordt al duizenden jaren gebruikt vanwege zijn vermeende gezondheidsvoordelen en adaptogene eigenschappen. Adaptogenen kruiden hebben het vermogen zich aan te passen aan de behoeften van het lichaam. Met name in stressvolle periodes kunnen adaptogenen weerstand bieden tegen stress, angst en vermoeidheid.

De adaptogene werking van ashwagandha is slechts een van de gezondheidsvoordelen van dit steeds populairder wordende kruid. Ashwagandha wordt daarnaast ook ingezet als verjongingsmiddel, voor sneller herstel na ziekte, seksuele stimulatie en vruchtbaarheid, tegen slapeloosheid, ter bevordering van de concentratie en het geheugen. Vanwege de antioxidatieve werking beschermt het de cellen tegen vrije radicalen, daarnaast ondersteunt het de werking van het immuunsysteem.

Meer weten? Lees ook: wat doet ashwagandha?

Wat is ashwagandha KSM-66?

Ashwagandha KSM-66 verwijst naar het gestandaardiseerde én gepatenteerde proces waarbij de meest actieve bestanddelen van de ashwagandha wortel behouden worden, waaronder withanoliden. Withanoliden zijn verantwoordelijk voor veel van de gezondheidsvoordelen van ashwagandha.