duurzaamheid

Wat is duurzamer? Lucifers vs. aansteker?

wat is duurzamer? lucifers of aanstekers

Om niet ontmoedigd of overweldigd te raken ga ik aan de slag met een duurzaam alternatief op het moment dat een product op is of vervangen moet worden.

Het huidige probleem: mijn gasaansteker is leeg. En dat is een ding, want dit is het meest gebruikte product in huis.

Voorheen verving ik de gasaansteker zonder na te denken voor een nieuwe, want: het kost geen drol. Nu ik meer weet over de plastic problematiek is dat geen optie meer.

Gasaanstekers en normale aanstekers zijn van hard plastic wat moeilijk te recyclen is, ook hebben ze beide een metalen onderdeel en wordt het verkocht in een verpakking van plastic en papier. Kortom, allerminst duurzaam.

Het eerste wat in mij opkomt is: terug naar de ouderwetse lucifer. Maar is een lucifer duurzamer dan bijvoorbeeld een aansteker? Ik zocht het uit.

Hoewel lucifers net als ieder ander product impact hebben is de algehele opvatting dat lucifers beter voor de planeet zijn dan aanstekers.

De impact van lucifers

Lucifers bestaan grotendeels uit hout en worden dan ook gemaakt van bomen, welke gekapt moeten worden voor de productie.

Lucifers zijn biologisch afbreekbaar, wat betekent dat lucifers niet bijdragen aan de plastic problematiek of het afvalprobleem in het algemeen. Ook worden lucifers voor zover bekend veel minder vaak verward voor eten door dieren.

In de meeste gevallen worden lucifers gemaakt van snelgroeiende populieren op plantages Zweden. Wanneer de populieren gekapt worden voor de productie van bijvoorbeeld lucifers worden deze opnieuw aangeplant.

Op de website ‘Ik red de wereld’ las ik nog iets interessants, voormalig duurzaamheidsadviseur drs. Alexander Gijssen geeft aan dat hout valt onder een zogenaamde korte cyclische kringloop. Een korte cyclische kringloop houdt simpel gezegd in dat organisch materiaal (planten en bomen tijdens de groei CO2 opnemen, wat compenseert voor de uitstoot die vrijkomt bij in dit geval de verbranding van de lucifer.

De impact van aanstekers

Aanstekers, of dat nu een gewone aansteker of gasaansteker is worden gemaakt van hard plastic, wat gemaakt voor van aardolie (een fossiele brandstof). Ook moet er gas uit de aarde gewonnen worden om de aansteker te vullen.

Verder zij aanstekers in tegenstelling tot lucifers zijn aanstekers niet biologisch afbreekbaar en zullen zij tot het einde der tijd blijven bestaan wanneer zij in het milieu terecht komen. En dat gebeurt helaas met enige regelmaat.

Wanneer zij niet in het milieu terechtkomen belanden de aanstekers op een vuilstortplaats of in een verbrandingsoven.

Kortom, op dit moment zijn lucifers beter voor de wereld dan aanstekers.

Vergelijkbare artikelen