Retinol. Wat is retinol? In het kort: retinol(serum) is een geconcentreerde bron van vitamine A die rechtstreeks op de huid wordt aangebracht. Deze hoge concentratie vitamine A verhoogt de celvernieuwing van de huid.
Fans beweren dat retinol(serum) acne kan verminderen, de productie van collageen kan verbeteren en sommige tekenen van huidveroudering kan omkeren.
Retinol wordt steeds vaker genoemd als hét wondermiddel tegen veroudering. Smeer het ’s nachts op je gezicht en kom’ s ochtends tevoorschijn met een stralende, gladde huid dankzij het magische vermogen van retinol om dofheid van de huid te verminderen en lijntjes te minimaliseren. Klinkt fantastisch toch?
Niet te vroeg gejuigd, retinol is erg krachtig en je kunt het niet zomaar gebruiken zoals je een nieuwe foundation zou testen. Bijwerkingen van retinol zijn schilfering, droogheid en verhoogde gevoeligheid voor de zon. Gebruik je retinol, wees dan ook strikt met zonnebrandcrème.
Even een stap terug, wat is het nu precies?
Heb je het over vitamine A, dan heb je het over retinol. Maar er zijn meerdere vormen van vitamine A en al deze vormen werken net even iets anders. Alle vormen vallen onder vitamine A-derivaten of retinoïden.
Retinoïden werken door de productie van collageen en celvernieuwing te verhogen. Ze kunnen helpen bij de behandeling van acne, mee-eters en verstopte poriën. Kortom, retinoïden zijn ideaal om de algehele textuur van je huid te verbeteren, fijne lijntjes en rimpels te minimaliseren en je teint te egaliseren.
Er zijn diverse soorten retinoïden die je in gezichtscrèmes en serums kunt vinden. Retinol en retinyl palmitaat zijn twee vrij verkrijgbare retinoïden, waarbij retinol sterker en effectiever is dan retinyl palmitaat.
Waarom zou je retinol gebruiken?
Retinoïden worden al langere tijd beschouwd als de gouden graal voor het bestrijden van veroudering en voor de behandeling van acne. Ze verhogen niet alleen de cellulaire omzettingssnelheid van keratinocyten (hoorncellen), waardoor jongere, vollere cellen dichter bij het oppervlak blijven maar ze helpen ook bij het exfoliëren van oudere keratinocyten met een, wat helpt om je poriën te ontstoppen en je huid fris te houden zonder te hoeven scrubben.
Retinoïden helpen bij langdurig gebruik ook om de productie van collageen en elasticiteit in de de tweede, diepere huidlaag te verbeteren. Niet veel producten werken tegelijkertijd op zoveel aspecten van de gezondheid van de huid. Dat betekent dat, zelfs als je geen acne of fijne lijntjes hebt, het ingrediënt kan helpen om een gelijkmatige teint te behouden en je huid die ongrijpbare frisse gloed te geven.
Voor wie is retinol het beste geschikt?
Hoewel retinol gunstig kan zijn voor de meeste huidtypes, is het niet one-size-fits-all. Het gebruik van producten met retinoïden is lastiger voor mensen met een gevoelige huid. Je kunt het dan wel gebruiken maar het kan even zoeken zijn naar wat voor jouw huidtype werkt. Ben jij iemand met zo’n gevoelige huid dan kan je eventueel beginnen met een lagere sterkte en na verloop van tijd opbouwen.
Welke bijwerkingen heeft retinol?
Retinoïden hebben de reputatie hard voor je huid te zijn – je kunt wat uitdroging, roodheid en schilfers verwachten – maar dit is slechts een bewijs van het feit dat de retinoïden effectief hun werk doen.
Tijdens het gebruik van retinoïden wordt aangeraden om zuren (zoals AHA’s, BHA’s en PHA’s) spaarzaam te gebruiken en voorzichtig te zijn met behandelingen zoals chemische peelings en lasers. Als je acne bestrijdt, raadt ze aan om geen benzoylperoxide en retinoïden in lagen aan te brengen, omdat ze elkaars werkzaamheid kunnen opheffen.
Misschien vind je ons artikel over de jade roller ook interessant?