life(style)

Wie ben ik? Leven in een prestatiemaatschappij

wie ben ik

Tijdens een lezing van The School of Life met als onderwerp ‘Leven in de prestatiemaatschappij’ moesten wij onszelf de volgende vraag stellen: ‘Wie ben ik?’

Het merendeel van de aanwezigen (waaronder ik) benoemde zijn / haar werk in het antwoord op die vraag. Iets wat vroeger ondenkbaar zou zijn (heb ik mij laten vertellen) en als je er over nadenkt ook vrij bizar is. Zegt je functie iets over wie jij als persoon bent of enkel over wat je als persoon doet? Daarover zijn de meningen verdeeld.

In mijn omgeving (voornamelijk hoger opgeleiden) zie ik dat werk een groot deel van je identiteit bepaalt. Het bepaalt deels wie je bent. Of althans dat maken we onszelf en elkaar wijs. Mede hierdoor is de druk die we voelen om de juiste baan te hebben en voor het juiste bedrijf te werken groot. Je werk moet wel iets voorstellen, als je werk niet interessant is voor de buitenwereld, dan zal jij als persoon ook minder interessant gevonden worden.

Zal dit voor lager opgeleiden ook zo zijn? Heeft je functietitel hierin een aandeel? Stel je vindt je eigen functie niet zo interessant of je bent van mening dat anderen je functie niet interessant zullen vinden. Heeft dit dan invloed op de manier waarop je de vraag ‘Wie ben ik?’ zal beantwoorden?

Vergelijkbare artikelen