life(style)

Zoutlamp werking: hoe werkt een zoutlamp?

zoutlamp werking

Van zoutlampen, ook wel Himalaya zoutlampen wordt beweerd dat ze gezondheidsvoordelen bieden omdat ze natuurlijke ionisatoren zijn. Een ionisator brengt op deeltjes een elektrische lading aan, wat ervoor zorgt dat de elektrische lading in de lucht verandert.

Ditzelfde principe wordt vaak gebruikt bij luchtreinigers, waarbij de elektrische deeltjes (ionenstroom) de stofdeeltjes in huis verminderen en zo de luchtkwaliteit verbeteren.

Ionen of ionisatoren komen van nature in de lucht voor: golven, watervallen, stormen en warmte produceren bijvoorbeeld luchtionen. Er worden bijvoorbeeld veel negatieve ionen aangetroffen in berg- en zeelucht.

Het idee van een Himalaya zoutlamp is dat op het moment dat de zoutlamp verwarmd wordt deze waterdeeltjes aantrekt, welke vervolgens verdampen als een zoutoplossing. Hierbij worden negatieve ionen gevormd, deze negatieve ionen binden zich aan (stof)deeltjes waardoor de (stof)deeltjes zwaarder worden en ‘neerslaan’, oftewel neerdalen op de grond of een ander oppervlak. Op deze manier zorgt de zoutlamp ervoor dat de luchtkwaliteit verbetert.

Is de werking van een zoutlamp wetenschappelijk onderbouwd?

Momenteel is het onduidelijk of zoutlampen voldoende ionen kunnen produceren om de luchtkwaliteit en gezondheid te beïnvloeden. Of de zout lamp werkt doordat deze ionen afgeeft is dus niet bewezen. Wel zijn er enkele gezondheidsvoordelen die mogelijk ook zonder ionen van toepassing zijn.

De zout lamp ziet er mooi uit en helpt door het zachte licht een fijne en ontspannen sfeer te creëren in de ruimte. Als je ervoor kiest om ‘s avonds de standaard verlichting uit te zetten en de zoutlamp aan kan het je heel goed helpen om rust te creëren en vervolgens sneller in slaap te vallen.

Vergelijkbare artikelen