duurzaamheid

5 R’s: Refuse, Reduce, Reuse, Recycle & Rot

5 r's sustainability

Het verminderen van afval klinkt misschien ingewikkeld en moeilijk, en dat zal het in het begin ook zeker zijn.

De 5 R’s – bedacht door zero waste goeroe Bea Johnson – helpen je een eind op weg door het bieden van praktische stappen die je kunt nemen om afval in je dagelijkse leven te verminderen.

De 5 R’s van zero waste:

  1. Refuse
  2. Reduce
  3. Reuse
  4. Recycle
  5. Rot

Refuse

Refuse: weigeren. Weiger dingen die je niet nodig hebt, denk aan: single-use plastic (plastic voor eenmalig gebruik) zoals waterflesjes, rietjes, plastic bestek, wegwerpbekers en plastic zakken.

Kies in plaats daarvan voor een herbruikbaar alternatief, neem je eigen waterfles, (bamboe) rietje, bestek, koffiemok en canvas tas mee.

Deze stap in de 5 R’s van zero waste vergt oefening en een mentaliteitsverandering, vooral in onze consumptiecultuur. Hoe ziet je dag eruit? Verwacht je koffie te halen, buiten de deur te eten of ga je boodschappen doen?

Vaak kopen we dingen waarvan we weten dat we ze maar één keer zullen gebruiken, vervolgens gooien we het product gedachteloos in de afvalbak. Terwijl er juist voor dit type producten vaak voldoende van alternatieven zijn.

Overweeg om spullen die je maar af en toe nodig hebt te huren, zoals gereedschap, kampeerspullen, een backpack of koffer, sport uitrusting (zoals ski’s), een party tent, een auto.

Ook boeken zijn producten die we meestal maar een keer gebruiken waarna ze vervolgens wegstoffen in de boekenkast. Overweeg een abonnement op de bibliotheek te nemen, koop boeken tweedehands of maak gebruik van openbare boekenkasten.

Reduce

Refuse: verminderen. Een van de belangrijkste oorzaken van het almaar groter wordende afvalprobleem is onze consumptiemaatschappij. We zijn verslaafd aan kopen, in plaats van een noodzaak is het een hobby geworden.

Evalueer voor je overgaat tot een aankoop of je het echt nodig hebt en doneer spullen die je zelf niet meer gebruikt. Op deze manier kan iemand anders er gebruik van maken en voorkom je dat het product opnieuw gemaakt moet worden.

Lees ook mijn artikel over ontspullen.

5 R's

Reuse

Reuse: hergebruiken. Verleng de levensduur van spullen door ze zo lang mogelijk te gebruiken, hergebruiken of upcyclen. Op enkele uitzonderingen na geldt: hoe langer je een product gebruikt, hoe kleiner de milieu impact wordt.

Kies er daarnaast voor om producten te doneren zodat een ander het kan hergebruiken en koop zelf zoveel mogelijk tweedehands. Op Pinterest zijn ook tal van doe-het-zelf (DIY) projecten te vinden om producten een tweede leven te geven.

Recyclen

Recyclen doe je pas als de eerste 3 stappen – refuse, reduce en reuse – niet mogelijk zijn. Recyclen klinkt aantrekkelijk maar helaas wordt slechts een heel klein percentage afval gerecycled, ook is het meestal niet mogelijk om na het recyclen hetzelfde product te creëren.

Toch is recyclen beter dan weggooien. Zoek daarom uit welke materialen en producten gerecycled kunnen worden. En kies bij de aankoop van een nieuw of tweedehands product voor een product van materialen waarvan je weet dat ze aan het eind van de levensduur gerecycled kunnen worden.

Rot

Rot: composteren. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor composteren, het is namelijk zonde om plantaardige resten die relatief makkelijk omgezet kunnen worden tot hoogwaardige voeding voor de bodem in de afvalbak te gooien.

Composteren is het makkelijkst als je een tuin hebt maar er zijn ook mogelijkheden om te composteren op je balkon en zelfs in huis. Ook zijn er steeds meer initiatieven om compost af te leveren bij een boer in de buurt of een volkstuin als je in de stad woont.

Vergelijkbare artikelen