Ontspullen is serieus een van mijn favoriete hobbies. Ik vind het heerlijk om op zaterdag- of zondagochtend een kast of la helemaal leeg te trekken om te kijken of er nog iets verkocht, gedoneerd of weggegooid kan worden. Het maakt me rustig. Helaas voor mij ben ik al dusdanig lang bezig met ontspullen (sinds 2016) dat de ‘opbrengst’ steeds minder wordt.
Het is overigens niet altijd een van mijn favoriete hobby’s geweest, in het begin kan ontspullen juist enorm overweldigend zijn, een activiteit waar je absoluut niet naar uitkijkt. Daarom is het belangrijk om klein te beginnen, probeer niet in één dag je hele huis te ontspullen, dat mislukt gegarandeerd.
In dit artikel vertel ik je hoe je door een paar (grote) categorieën aan te pakken een goed begin kunt maken met ontspullen:
- Kleding
- Keuken
- Badkamer
Ben je nog op zoek naar inspiratie? Lees dan van te voren het boek ‘Weg ermee’ van Dennis Storm, dit boek lees je zo uit en geeft je gegarandeerd motivatie om direct aan de slag te gaan.
Ben je geen lezer? Op YouTube vind je tal van video’s die de voordelen van ontspullen aanhalen. Bekijk een van de video’s van Malama Life, Margareth Matheny of Madisun Gray over ontspullen, in het Engels ‘declutter’.
Wat is ontspullen?
Ontspullen is het wegdoen van (onnodige) spullen. Er is dus een verschil tussen opruimen & organiseren en ontspullen.
Ontspullen voor beginners
Zoals ik hierboven al kort aan heb gestipt kan ontspullen nogal overweldigend zijn, zeker als je al jaren weinig tot geen spullen hebt weggegooid, je ogen hebt gesloten voor uitpuilende kasten en de garagebox (als je die hebt) liever vermijd. Het voelt als een enorm project en dat is het ook. Sorry, ik ga het niet mooier maken dan het is.
Om je niet alleen vandaag maar ook de komende weken en maanden bij de les te houden kan het helpen om de reden / het doel van ontspullen op te schrijven.
Wat wil je bereiken met ontspullen?
Hoe wil je dat je huis eruit ziet?
Is je wens om minder lang voor je kledingkast te staan?
Wil je geld besparen door meer gebruik te maken van wat je al hebt?
Het kan van alles zijn. Een doel helpt je om na de eerste golf van motivatie door te gaan. Motivatie zakt namelijk altijd vrij snel weg.
Ontspullen stappenplan
Wil je beginnen met ontspullen dan raad ik je aan – samen met vele anderen waaronder opruimgoeroe Marie Kondo – om te starten met je kledingkast. Kleding is een relatief makkelijke categorie omdat de emotionele waarde (vaak) minimaal is én je in korte tijd grote stappen kunt maken. Wat energie oplevert om een volgende categorie aan te pakken.
Kledingkast opruimen
Zoek al je kleding bij elkaar en gooi het op een hoop. Met al je kleding bedoel ik ook echt al je kleding, dus ook die kleding in een doos op zolder, in de garage of die ene koffer met zomer- dan wel winterkleding. Dit is de enige manier om een goed overzicht te krijgen van wat je allemaal hebt.
Bij kleding horen ook schoenen, jassen, hoeden, handschoenen & mutsen, ondergoed en sportkleding. Sieraden mag je wat mij betreft nog even achterwege laten, dit kan namelijk veel (te veel) tijd kosten voor een eerste opruimsessie.
Vervolgens laat je elk (!!) kledingstuk door je handen gaan en bepaal je of je het wil houden, of je het nog niet weet (twijfel) of dat je het weg wil doen. Er ontstaan dus drie stapels:
- Houden
- Twijfel
- Wegdoen
Nadat alle kleding is verdeeld over een van de drie stapels leg of hang je alles wat je wil houden terug op zijn plek.
Met de ‘twijfel’ stapel kan je twee dingen doen, sommige mensen kiezen ervoor alle twijfel items met de kledinghanger omgekeerd in de kast te hangen. Hangt de hanger na X tijd – bijvoorbeeld 3 maanden – nog steeds omgekeerd in de kast dan betekent dit dat je het kledingstuk niet hebt gedragen en kan deze alsnog weg.
Een andere optie is om de twijfel items in een doos te bewaren en alle items die na X tijd nog in de doos zitten weg te doen. Het principe is hetzelfde, alleen de aanpak is iets anders.
De stapel wegdoen vereist wat extra aandacht, je moet namelijk bepalen welke items geschikt zijn om te verkopen (hallo Vinted), welke items je wil doneren (hallo tweedehandswinkel of goed doel) en welke items weggegooid / gerecycled / of in stukken geknipt kunnen worden om bijv. te gebruiken als schoonmaakdoekjes.
Zoals je ziet is dit geen project van een halve dag. Wees echter niet ontmoedigd, het eindresultaat geeft rust en ruimte in je hoofd en huis. Met andere woorden: het is het waard.
Keuken
Afhankelijk van de grootte van je keuken en in hoeverre je een kookliefhebber bent kan dit een makkelijke of juist moeilijke categorie zijn. Dit is hoe ik het heb aangepakt en dat werkte goed.
Ook hier heb ik alles, ja alles, uit de kasten gehaald en op tafel en op de grond gelegd. Heb je ook een bijkeuken of voorraadkast? Deze kan je meenemen bij de categorie keuken.
Tijdens het uitruimen van de kastjes check je de uiterste houdbaarheidsdatum van de producten met een THT. Producten waarvan de houdbaarheidsdatum al is verstreken gooi je direct in de prullenbak.
Vervolgens maak je ook hier drie stapels: houden, twijfel en weggooien.
Wees rigoureus, pak je altijd een lepel die je vervolgens teruglegt omdat dit niet je favoriete lepel is? Weg ermee!
De keuken is bij uitstek een categorie waar van alles ligt wat we nooit gebruiken. Kijkend naar de hoeveelheid borden, glazen en bestek lijkt het alsof er tientallen mensen in huis wonen wat zelden het geval is.
Keukenapparatuur die je ooit in een opwelling hebt gekocht? Een wafelmaker of broodbakmachine om maar iets te noemen? Maak er iemand anders blij mee of doe ze nog even in de twijfel doos om te kijken of je de komende X tijd een brood gaat bakken.
En heb je een prachtig servies wat alleen met Kerst gebruikt wordt? Zonde! Hoe heerlijk is het om elke dag te genieten van eten op een prachtig bord. Spullen zijn er om gebruikt te worden, niet om weg te stoffen. Dus breng je oude servies naar de kringloopwinkel en maak van eten elke dag een feestje.
Badkamer
De badkamer, een feest van lege shampoo flessen, halfvolle potjes nachtcrème die toch niet de oplossing bleken tegen rimpels. De meeste van ons hebben geen 12-step morning routine, ook al zouden we dat misschien wel graag willen, dus ook geen tientallen producten nodig.
Vergeet bij deze categorie ook vooral de handdoeken en washandjes niet. Vaak hebben we tientallen handdoeken waarvan we er slechts enkele gebruiken. Wees selectief!
Maak ook hier weer drie stapels: houden, twijfel, weggooien.
Houd de producten die je regelmatig gebruikt. Gooi weg wat je niet gebruikt, ook al voelt het zonde om een bijna volle tube van wat dan ook weg te gooien. Het is nog veel meer zonde om er elke keer naar te kijken (kost energie) en te denken wat zonde dat ik het nooit gebruik. Doe dat jezelf niet aan. Het maakt je niet gelukkiger en het maakt de tube niets uit.
Tip: medicijnen die over de houdbaarheidsdatum zijn kun je laten recyclen bij de apotheek. Volle flessen shampoo, conditioner etcetera kan je gewoon naar de kringloop brengen zodat iemand anders er plezier van heeft.
Veel succes én plezier met ontspullen. You can do it!