Wat is fast fashion?

Wat is fast fashion

De term ‘fast fashion’ komen we steeds vaker tegen, maar wat is fast fashion eigenlijk?

Wat betekent fast fashion?

Fast fashion is letterlijk vertaald ‘snelle mode’, oftewel mode met een extreem korte omlooptijd.

Vroeger waren er twee mode seizoenen: lente/zomer en herfst/winter. Fast fashion brands ‘droppen’ echter meerdere nieuwe collecties per seizoen en sommigen hebben zelfs elke week nieuwe items in de winkel hangen, fast fashion dus.

Hoewel dit de oorspronkelijke betekenis van fast fashion is heeft de term in de volksmond inmiddels een bredere definitie gekregen. Met fast fashion wordt vaak bedoeld:

– Hoge omloopsnelheid, meerdere ‘drops’ per seizoen
– Productie in lage lonen landen
– Slechte werkomstandigheden & lange werkdagen voor arbeiders
– Milieuonvriendelijke productie
– Kleding van mindere kwaliteit

Waarom is fast fashion slecht voor het milieu?

Er zijn verschillende redenen waarom fast fashion slecht is voor het milieu.

Productieproces

Bij de productie van fast fashion wordt er veelal gebruik gemaakt van schadelijke stoffen waaronder lood, chemicaliën, pesticiden, insecticiden, formaldehyde en vlam vertragers.

Deze schadelijke stoffen belanden in onze kleding en hebben een negatieve impact op mens, natuur en milieu.

Verpakkingsmateriaal

Niet alleen de productie van kleding is slecht voor het milieu, vergeet ook vooral het verpakkingsmateriaal niet. Nagenoeg ieder kledingstuk komt in een eigen plastic verpakking. Dit zie je goed wanneer je online kleding besteld.

Waterverbruik

De mode industrie is de op één na meest waterintensieve industrie ter wereld. Om een katoenen t-shirt te maken is er 2.700 liter water nodig, een gemiddelde spijkerbroek kost al snel 7.500 liter water.

Om je een idee te geven: 5 minuten douchen kost 30 liter water, de wc doorspoelen kost gemiddeld 7 liter water.

Kwantiteit boven kwaliteit

Fast fashion is over het algemeen van mindere kwaliteit, na enkele keren wassen is de stof verkleurd, vervormd of zit er een gaatje in en belandt het op de afvalbelt. Vervolgens kopen we weer een nieuw kledingstuk en wordt het milieu opnieuw belast.

Kleding is een wegwerpproduct geworden.

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen in UK een kledingstuk gemiddeld 7(!!) keer dragen waarna het afgedankt wordt. In Nederland schijnen we kledingstukken gemiddeld 9 keer te dragen.

Moeilijk recyclebaar

De meeste fast fashion kledingstukken bestaan uit een combinatie van materialen, kijk maar eens op het label van een H&M of ZARA shirt. Een combinatie van materialen is minder goed te recyclen.

Slechte arbeidsomstandigheden

De verdere punten hebben niet direct invloed op het milieu maar ik wil ze toch graag benoemen.

Doordat de tijd tussen ontwerp en het moment dat een item in de winkel ligt extreem kort is, is de druk op het productieproces toegenomen. Een van dé redenen dat er zoveel uitbuiting voorkomt in de mode industrie.

Minimumloon vs. leefbaar loon

Vele fabrieksarbeiders krijgen een minimumloon betaald in plaats van een leefbaar loon. Het minimumloon is een door de wet vastgelegd minimum salaris wat een werknemer moet ontvangen voor het werk wat hij doet.

Het leefbaar loon is wat een werknemer nodig heeft om van te leven en zijn / haar gezin te onderhouden. Fabrieksarbeiders in de mode industrie wordt vaak een minimumloon betaald in plaats van een leefbaar loon.

Wanneer is fast fashion ontstaan?

Wanneer fast fashion precies is ontstaan is niet helemaal duidelijk, wel is het zo dat het besteedbaar inkomen van de middenklasse in de twintigste eeuw is gestegen en de productie van kleding in dezelfde periode is verdubbeld.

Fast fashion brands

Helaas zijn er tegenwoordig meer fast fashion brands dan slow fashion of fair fashion brands. Consumenten zijn gewend geraakt aan lage kledingprijzen en het continue meegaan met de laatste modetrends.

Enkele bekende fast fashion brands zijn:

  • H&M
  • ZARA
  • Bershka
  • C&A
  • Mango
  • Topshop
  • COS
  • Primark
  • & other Stories
  • Forever21
  • Weekday
  • Newlook
  • River Island
  • NewYorker
  • Asos
  • Boohoo
  • Uniqlo
  • Esprit

Hoe herken je fast fashion?

Het is soms lastig om fast fashion te herkennen, het is namelijk niet zo dat duurdere kleding per definitie duurzaam is. Fast fashion kun je op een aantal manieren herkennen:
– Meerdere nieuwe collecties per seizoen
– Lage prijzen
– Goedkope materialen van lage kwaliteit
– Productieproces / keten is niet transparant

Pas op voor greenwashing, soms claimen bedrijven duurzaam te zijn maar is dit enkel een marketingtruc.

Om zo min mogelijk aan de fast fashion industrie bij te dragen kun je een aantal dingen doen:

– Koop minder kleding
– Koop kwalitatieve kleding
– Koop tweedehands
– Koop lokaal
– Koop duurzame en eerlijke kleding
– Draag je kleding vaker

Weet je niet zeker of een kledingmerk duurzaam is? Neem dan een kijkje op de website van Good On You. Good On You beoordeelt kledingmerken op duurzaamheid en ethiek op basis van drie punten: planet, people en animals.

Ieder merk krijgt een score van 1 tot 5. Merken met een 1 koop je liever niet (We avoid), merken met een 5 zijn goed bezig, ‘Great’ om precies te zijn.

Foutje gezien? Mail naar info@limoeniszoet.nl