Consuminderen blog #2

Oké, ik geef het maar direct eerlijk toe, afgelopen maand ben ik redelijk los gegaan. Consuminderen is misschien niet het juiste woord, wel heb ik bewuste (voornamelijk) tweedehands keuzes gemaakt.

Twee weken geleden ben ik na bijna een half jaar teruggekomen uit Azië. Tijdens deze reis ben ik zo vaak geconfronteerd met (plastic)zwerfafval en kon ik niet anders dan me verdiepen in de plastic problematiek.

Het onderwijzen van mezelf heeft ervoor gezorgd dat ik me niet alleen zorgen maak over de wereld maar ook over mijn eigen gezondheid. Er worden zelfs microplastics gevonden in moedermelk!

Ik ben aan de ene kant bezig mijn huis – voor zover mogelijk – plastic vrij te maken. Dat wil zeggen: geen pannen met anti-aanbaklaag, geen plastic spatels, geen plastic opscheplepels, geen plastic opbergbakjes, geen shampoo flessen, geen tandpasta tubes maar tandpasta tabletten en ga zo maar door.

Aan de andere kant ben ik ook mijn gewoonten onder de loep gaan nemen zodat ik duurzamere keuzes kan maken. Bijvoorbeeld door herbruikbare producten te kopen waar mogelijk, groenten en fruit op de markt te kopen in plaats van in de supermarkt en te composteren.

Je begrijpt, dit alles heeft geleid tot een grote doos voor de kringloop en tot veel tweedehands en enkele nieuwe aankopen.

kringloop donaties

In totaal heb ik in oktober €180.39 uitgegeven:

– Kookboeken: Eet Feel Fresh (€13.90) en De groene bakplaat (€18.95)
– Slaapmasker €5.39
– Herbruikbare wattenstaafjes €6.97
– Tweedehands kleding €68.80
– Keukenspullen +/- €50
– Schaakbord €6.70
– Dumbbell €2.50

Kookboeken

Deze maand kocht ik twee kookboeken: Eat Feel Fresh van Sahara Rose Ketabi. Een vegan kookboek gebaseerd op de ayurvedische keuken, oftewel heel veel groenten en heerlijke kruiden.

Het andere kookboek is De groene bakplaat van Rukmini Iyer. In dit kookboek staan 75 veganistische en vegetarische ovengerechten. Elk gerecht is super makkelijk te maken, je snijdt wat groenten en schuift het vervolgens in de oven. Ideaal, ook voor een doordeweekse avond als je geen zin hebt om lang in de keuken te staan.

Beide kookboeken heb ik via Vinted gekocht, hoewel het qua prijs niet veel scheelde ga ik toch liever voor tweedehands dan voor nieuw.

Slaapmasker

Op reis ben ik tot mijn grote verdriet mijn lievelings slaapmasker kwijtgeraakt. Via Vinted heb ik een nieuwe gekocht van het merk Glov, hij zat nog in de verpakking en is van satijn. Erg fijn voor de gevoelige huid rondom je ogen.

Herbruikbare wattenstaafjes

Ik gebruik elke dag 2 wattenstaafjes om de mascara die ergens anders dan op mijn wimpers is beland weg te halen. Dat betekent 730 wattenstaafjes per jaar, hoogste tijd dus om dit single use plastic product te vervangen voor een herbruikbaar alternatief. Zo gezegd, zo gedaan. Ook deze vond ik (nieuw) op Vinted.

herbruikbare wattenstaafjes

Bij de Action kocht ik een tweede set herbruikbare wattenschijfjes voor €1.99. Deze zijn super zacht en fijn en met 2 sets hoef ik niet extra te wassen omdat ik geen wattenschijfjes meer heb.

Tweedehands kleding

Still going strong wat betreft mijn challenge om een jaar lang geen nieuwe kleding te kopen. Deze maand kocht ik enkele items op Vinted, bezocht ik 3! fantastische tweedehands winkels in Alkmaar en ging ik naar de Ijhallen.

Op Vinted vond ik voor €15.80 een prachtige groene linnen blouse met het kaartje er nog. In een van de tweedehands winkels in Alkmaar kocht ik onderstaande super warme winterjas voor €17.50.

tweedehands jas

Op Ijhallen heb ik onderstaande items gekocht:

– Lichtblauwe katoenen blouse H&M €3.50
– Lichtgroene linnen blouse H&M €3
– Look-a-like rieten tas €9

rieten tas ijhallen

– Rok met bloemmotief €4
– Spijkerbroek ZARA €5
– Oorbellen 2 sets €8

gouden oorbellen
– Witte trui H&M €3
– Gua sha steen €3
– Grote canvas shopper €2.50

Keukenspullen

Verder heb ik heel wat keukenspullen gekocht, met name ter vervanging van plastic producten. Het merendeel heb ik in de kringloop winkel gevonden, de rest heb ik nieuw gekocht. In totaal gaf ik hier zo’n €50 aan uit.

Gevonden in kringloopwinkels:

– Kokosnoot bakjes €3
– Deegroller hout €1.75
– Houten spatels €0.50
– Koekenpan RVS €9
– Opbergbakjes RVS €3
– Opscheplepels RVS €2
– Grote weckpot om compost afval in te bewaren €7.50

keukenspullen

Nieuw gekocht:

– Houten spatels Blokker €1
– Houten snijplank Xenos €6.99
– Herbruikbare servetten Xenos €5.98
– Pan onderzetters Xenos €3.98
– Glazen fles Action €2.99

Diversen

Last but not least heb ik via Vinted (€6.70) een schaakbord gekocht. Ik kan niet schaken maar wil het deze winter graag leren. Ook kocht ik bij de kringloop een ouderwetse dumbbell van 3kg (€2.50).