Gili Trawangan

Gili Trawangan

Na bijna twee weken op Gili Trawangan te hebben doorgebracht durf ik toch wel te zeggen dat we dit eiland redelijk uitgespeeld heb.

Gili Trawangan is een eiland zoals je je een tropisch eiland voorstelt: witte stranden, helder blauw water, wuivende palmbomen en veel, heel veel, schildpadden.

Op de vuilniswagen na is er geen gemotoriseerd verkeer op het eiland, van A naar B ga je te voet, met paard en wagen of op de fiets. Dat laatste kan soms een uitdaging zijn, zeker in het donker want slechts enkele wegen zijn verhard (en verlicht). Het merendeel van de wegen op het eiland zijn hobbelige zandweggetjes.

Hotels Gili Trawangan

Gili Trawangan heeft een ruim aanbod aan hotels en hostels. Wij zijn in totaal in drie verschillende hotels verbleven waarvan we er twee kunnen aanraden, de derde not so much.

Havana Hideaway

Havana Hideaway is een kleinschalig hotel. Dit hotel ligt op 500m van de haven, zodra je op Gili Trawangan aankomt kun je dus met gemak naar het hotel lopen wat super handig is.

De kamers zijn ruim én schoon, hebben een buitendouche en iedere kamer heeft een eigen terrasje wat super cute is. Het hotel wordt gerund door twee locals die je met liefde overal bij helpen. Niets is teveel. Het voelde echt als thuiskomen.

La Cocoteraie Ecolodge

Ben je op zoek naar een luxe accommodatie met zwembad? Dan moet je (ja moet) naar La Cocoteraie Ecolodge. La Cocoteraie is een luxe glamping gevestigd op een voormalige kokosnootplantage. Het is een oase van rust waar alles tot in de puntjes is verzorgd. Het is echt een van de fijnste plekken waar ik ooit heb geslapen.

De omgeving is prachtig, het zwembad is heerlijk, de tent is zo luxe dat het meer een hotelkamer is dan tent en daarnaast is er ook nog een groot restaurant / bar waar je de hele dag kunt relaxen en de lekkerste gerechten kunt eten.

Het enige nadeel van La Cocoteraie is dat het wat verder van het centrum af ligt, als je aankomt bij de haven zul je een paard en wagen moeten nemen naar de lodge. Eenmaal bij het hotel kun je gratis fietsen lenen, zo fiets je makkelijk het hele eiland over.

Paradesa Villa

Het derde hotel waar we verbleven en niet per se zouden aanraden is Paradesa Villa. Paradesa Villa bestaat uit een aantal houten bungalows en dat was ook precies het ‘probleem’. De bungalows hebben veel kieren en gaten, elke dag hadden we wel een dikke kakkerlak in de kamer. Zonder klamboe slaapt dit gewoon niet zo lekker. De bedden waren overigens wel heel lekker, mega zacht voor Indonesische begrippen.

Gili Trawangan bezienswaardigheden

Alle bezienswaardigheden op Gili T kunnen we scharen onder ‘island life’.

Snorkelen

Dé bezienswaardigheid van Gili Trawangan is de zee. Snorkelen is hier super makkelijk en ook nog eens fantastisch mooi. In tegenstelling tot op veel andere plekken op aarde zie je hier zelfs dicht bij de kust levend kleurrijk koraal.

Ook is het niet normaal hoeveel schildpadden er rond het eiland zwemmen, mijn vriend heeft iedere dag meerdere keren gesnorkeld en heeft geen enkele keer geen schildpad gezien. De schildpadden die je bij Gili Trawangan zijn groene zeeschildpadden.

Tip: zorg dat je waterschoentjes of flippers draagt, wanneer je de zee inloopt kan het een beetje rotsig zijn.

Zonsondergang Gili Trawangan

Iets anders waar Gili Trawangan om bekend staat zijn de prachtige zonsondergangen, vanaf sunset point kun je iedere dag de zonsondergang bekijken met op de achtergrond een vulkaan op Lombok. Hier maak je ook de bekende foto op de schommel in het water.

Tip: blijf nog even zitten nadat de zon is ondergegaan, zo’n 20-30 minuten later kleurt de lucht vaak nog helemaal rood, oranje, paars.

Restaurants Gili Trawangan

Al snel hadden wij een aantal vaste ontbijt en lunchplekken.

Hellocapitano

Voor een goede cappuccino en lekkere smoothie bowl geserveerd in een kokosnoot (zie hierboven) ga je naar Hellocapitano. Dit is een leuk tentje aan de boulevard met uitzicht op zee. Je kunt binnen zitten in de airco, boven op het balkon met uitzicht op de de boulevard en de zee of op kies een tafeltje op het strand.

Samadi living

Een andere favoriet voor ontbijt én lunch én diner is Samadi living. Samadi living zit in de straat bij Havana Hideaway dus net buiten de drukte. Van buiten lijkt het alsof dit tentje altijd leeg is, niets is minder waar. Op het terras en dakterras is het vaak gezellig druk maar niet te druk. Het eten is heerlijk en voornamelijk vegetarisch en de smoothie bowls zijn fluffy. Ook de inrichting is prachtig! En houd je van kombucha? Proef dan zeker de zelfgemaakte kombucha.

Warung Jaman Now

Warung Jaman Now was onze go to spot voor de lunch, hier heb je zowel lokale gerechten als Westerse gerechten. Wij hebben enkel de lokale gerechten geprobeerd (fried rice, fried noodles en pad thai). Onze ervaring tot nu toe is dat je in een warung beter geen westers eten kunt bestellen. Voor een goede avocado sandwich kun je beter naar een hip tentje.

La Cocoteraie Ecolodge

Mocht je toch besloten hebben om hier niet te slapen, ga dan zeker langs voor ontbijt, lunch of diner. Voor het eten & voor de sfeer.

Jali Kitchen

Jali Kitchen is de place to be voor een goed diner. Jali Kitchen zit elke dag vol, met een reden. Ze hebben een zeer uitgebreide kaart met zowel overheerlijke Aziatische als Westerse gerechten. Ook de cocktails en healthy juices zijn de moeite waard.