Himalaya zoutlamp

himalaya zoutlamp

Wat is een zoutlamp?

De Himalaya zoutlamp is een grof stuk zout waar je een kaarsje in zet of waar een lampje in zit. Het wordt gemaakt van roze Himalayazout, ook wel bekend als zuiver Haliet uit het Himalayagebergte. 

Het Himalayagebergte bevindt zich in het midden van Azië en strekt zich uit over Pakistan, India, Nepal en Tibet. De zoutstenen komen uit de Punjab regio in Pakistan, dit is de westelijke kant van het gebergte.

Himalaya zoutlamp & Himalaya zoutsteen

Waar is een Himalaya zoutlamp goed voor?

In Nederland zijn de zoutlampen in een korte periode erg populair geworden omdat ze in verband gebracht worden met verschillende gezondheidsvoordelen. Daarnaast ziet de zoutlamp of zoutsteen er mooi uit, het geeft een zacht roze / oranje licht af waardoor je het absoluut aan je interieur wil toevoegen. 

Werking zoutlampen

Een veelgehoorde uitspraak over de werking van de zoutlamp is dat het het evenwicht in een kamer kan herstellen, dit doordat de lamp in staat zou zijn negatieve ionen los te laten. Dit klinkt negatief maar is positief, elektrische apparatuur verstoort de lucht doordat zij een te grote hoeveelheid positieve ionen uitstoten. De lamp herstelt de balans door dit aan te vullen met negatieve ionen. 

Ter illustratie: in de berglucht, zeelucht en na een flinke onweersbui worden veel negatieve ionen in de lucht gemeten. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat negatieve ionen een positief effect hebben op de mens. Het is echter niet bewezen dat zoutlampen ook daadwerkelijk negatieve ionen loslaten. 

Voordelen zoutsteen

Voorstanders van zoutlampen beweren dat ze de lucht in je huis reinigen, allergieën verzachten, je humeur verbeteren en je helpen goed te slapen.

Verbeteren luchtkwaliteit in huis

Van zoutlampen wordt meer dan eens beweerd dat ze de luchtkwaliteit van je huis verbeteren. Dit voordeel maakt de lampen extra in trek bij mensen met luchtwegproblemen zoals astma of allergieën.

Humeur verbeteren

Een ander voordeel waarmee de zoutlamp geassocieerd wordt is het verminderen van angst en depressies en het verbeteren van het algehele humeur. 

Het verbeteren van de nachtrust

Er is nog geen onderzoek gedaan naar het verband tussen het gebruik van een Himalaya zoutlamp of zoutsteen en een betere nachtrust. Wel zijn er diverse studies die het verband onderschrijven tussen zwak licht en het bevorderen van slaap. 

Ook zijn er tal van studies die het gebruik van fel licht vlak voor het slapen gaan afraden, dit zorgt er namelijk voor dat het lichaam minder melatonine aanmaakt. Melatonine is het slaaphormoon wat het lichaam zelf produceert zodra het donkerder wordt. 

Zoutlamp waar te koop

Door de enorme populariteit zijn zoutlampen op veel verschillende plekken te koop, zo verkochten zelfs de Lidl, Action, Xenos, Ekoplaza en Blokker zoutlampen. Wij adviseren echter de zoutlamp gewoon op bol.com te kopen, dan weet je wat je in huis haalt. 

Ervaringen zoutlamp

Er is (nog) geen direct wetenschappelijk bewijs dat het gebruik van de Himalaya zoutlamp helpt voor het verbeteren van de luchtkwaliteit, je humeur en je slaap. Wel zijn de ervaringen en reviews bijzonder positief. 

Reviews Himalaya zoutlamp

“Ik houd van deze lamp! De lamp staat op mijn nachtkastje en ik gebruik hem voor het slapengaan wanneer ik mij overbelast voel. Misschien is het een placebo effect maar ik zweer dat er een verschil is tussen hoe ik me ’s ochtends voel na de avonden dat ik de lamp gebruik en de avonden dat ik dat niet doe.”

Bernadette

“Het licht van de lamp zorgt voor een super fijne en warme sfeer in de slaapkamer, dit  heeft een rustgevende invloed op mij en mijn partner.”

Christa

“Ik merk nog geen gezondheidsvoordelen maar de lamp staat erg mooi in mijn interieur.”

Lena

Wetenschappelijk bewijs zoutlamp

Op dit moment is er geen bewijs dat het gebruik van een Himalaya zoutlamp de luchtkwaliteit, het humeur of de nachtrust verbetert. Ook al geven diverse bezitters van de lamp aan wel degelijk een verschil te merken. 

Is een zoutlamp gevaarlijk?

Zoutlampen zijn niet gevaarlijk voor mensen. Er is geen onderzoek gedaan naar de veiligheid van zoutlampen maar tot op heden zijn er geen cases bekend waaruit blijkt dat een zoutlamp voor onveilige situaties of gezondheidsproblemen heeft gezorgd. 

Zoutlamp gevaarlijk voor katten

Indien je een huisdier hebt dan is het af te raden om de zoutlamp binnen bereik van je huisdier te zetten, met name voor katten kan de zoutlamp gevaarlijk zijn. Sommige katten vinden het namelijk heerlijk om aan de lamp te likken omdat deze lekker zout is. Dit kan ervoor zorgen dat de kat veel meer zout binnen krijgt dan goed is. 

Zoutlamp schoonmaken

Dompel de zoutlamp nooit onder in water en zet de zoutlamp nooit op een plek waar water rechtstreeks op het oppervlak van de zoutlamp of zoutsteen terecht kan komen. Om de zoutlamp schoon te maken, veeg je voorzichtig met een vochtig washandje over het oppervlak. 

Gebruik geen zeep

Gebruik geen zeep of andere reinigingsmiddelen. Water is voldoende.