Wil je duurzamer leven? Of gewoon geld besparen? Minder kleding kopen is de manier!
Hoe vaak heb je niet je kledingkast opgeruimd om vervolgens nog geen week later weer nieuwe aankopen toe te voegen aan je kledingkast?
Webshops en apps zijn fijn, nu hoeven we niet meer door weer en wind naar de stad te fietsen. Maar het feit dat we met een druk op de knop een nieuw item aan onze garderobe kunnen toevoegen maakt ook dat we veel en veel meer kleding kopen. Kleding die we in de meeste gevallen niet nodig hebben.
En dan hebben we het nog niet eens over alle duizenden advertenties die je op dagelijkse basis het hoofd moeten bieden. Advertenties die je wijs maken dat dit ene item je gelukkig gaat maken. En voor even voel je je gelukkig, tot de dopamine (gelukshormoon) weer is uitgewerkt en je opnieuw een aankoop ‘moet’ doen om je gelukkig te voelen.
Minder kleding kopen:
In dit artikel een aantal tips & vragen die je jezelf kunt stellen voor je een aankoop doet.
Schrijf je uit voor nieuwsbrieven van kledingmerken
Nieuwsbrieven worden nog altijd verstuurd, simpelweg omdat ze werken. Nieuwsbrieven zorgen ervoor dat consumenten verleid worden te kopen. Elke keer dat je een nieuwsbrief ontvang, scroll direct naar beneden en klik op ‘uitschrijven’. Zo, een verleiding minder.
Verwijder shopping apps van je telefoon
Probeer zoveel mogelijk drempels voor jezelf te creëren. Verwijder daarom alle shopping apps van je telefoon, het kost net even iets meer moeite om naar een browser te gaan en een bepaalde webshop te openen. Ook zul je er minder snel aan denken als je niet constant geconfronteerd wordt met de app van zeg de ZARA of H&M.
Laat je niet verleiden op Instagram
Instagram is bij uitstek het platform waar we aan de ene kant onzeker gemaakt worden, we zien alleen maar mensen die een perfecter leven hebben dan wij (althans zo lijkt het). Vervolgens worden we geconfronteerd met allerlei advertenties van producten die ervoor gaan zorgen dat ons leven net zo perfect gaat worden.
Dé oplossing hierover is om direct als je Instagram opent linksboven op ‘Instagram’ te klikken, vervolgens klik je op ‘Volgend’, je zult nu alleen de berichten van je volgers zien met weinig tot geen advertenties. Helaas is dit alleen mogelijk voor posts en niet voor stories, maar alle beetjes helpen.
Koop tweedehands
Het aanbod van tweedehands kleding is een stuk kleiner dan het aanbod van nieuwe kleding. Je maakt het dus moeilijker voor jezelf om leuke kleding te vinden, daarnaast is het een stuk duurzamer.
Sta je ondanks bovenstaande tips toch op het punt om een (nieuwe) aankoop te doen? Stel jezelf dan de volgende vragen voor je afrekent:
1. Ga ik dit gebruiken?
Bij twijfel: niet doen. De kans is groot dat je het item niet nodig hebt.
2. Heb ik iets wat hierop lijkt? Is het antwoord ja?
Vraag jezelf dan af of het dusdanig verschilt dat het het waard is om X te betalen voor iets wat je eigenlijk al hebt.
3. Wil ik het alleen omdat het in de uitverkoop is?
Dingen in de uitverkoop kunnen heel verleidelijk zijn, je voelt je een ‘dief van je eigen portemonnee’ als je het niet koopt. Maar realiseer je goed dat ook kledingstukken in de uitverkoop uiteindelijk geld kosten. Koop het alleen als je het ook zou willen als het de volle mep had gekost.
4. Heb ik alcohol gedronken?
Wacht met afrekenen tot je weer nuchter hebt, met alcohol in je lijf kan je geen weloverwogen beslissing maken, feit.
5. En mijn favoriet: wilde ik het al voor je het zag?
Is dat niet het geval? Dan is de kans 100% dat je het kledingstuk niet nodig hebt. Je bent geinfluenced.