Wat is zero waste?
De letterlijke vertaling van zero waste is ‘nul afval’ en dat is ook precies wat het is. Het doel van een ‘zero waste lifestyle’ is om te leven zonder afval te creëren. Afval heeft namelijk tal van negatieve gevolgen voor het milieu, doordat het op een vuilstortplaats beland, in een verbrandingsoven (hallo CO2 uitstoot) of in het milieu (bijv. de oceaan).
Door een zero waste levensstijl na te streven draag je dus bij aan het verminderen van afval en de belasting die dit met zich meebrengt op het milieu.
Met name de enorme toename van single-use plastic (plastic voor eenmalig gebruik) heeft geleid tot een exponentiële groei van afval. Naar schatting is de helft van alle plastic producten die we gebruiken gemaakt voor eenmalig gebruik. Denk bijvoorbeeld aan plastic folie, zakjes, rietjes en bekers.
In de zero waste community wordt er dan ook vaak en veel gesproken over het verminderen van plastic afval en het vervangen van plastic producten door een herbruikbaar of recyclebaar alternatief, denk aan herbruikbare wattenschijfjes of een bamboe tandenborstel. De focus op plastic is omdat het leeuwendeel van ons afval uit plastic bestaat. Ook is plastic minder goed te recyclen of hergebruiken dan bijvoorbeeld glas.
Zero waste leven
Een leven zonder plastic lijkt onmogelijk, zeker in een maatschappij zoals de onze. Is het product zelf niet van plastic dan is de kans groot dat het verpakt is in plastic. Helemaal zero waste leven is dan ook bijna onmogelijk maar het is wel mogelijk om een groot deel van ons afval te voorkomen.
Zero waste goeroe Bea Johnson bedacht het 5 R’en model, het model geeft een handvat wat betreft hoe om te gaan met afval. In dit artikel leg ik precies uit wat er met de 5 R’s wordt bedoeld.
Zero waste project
In Nederland wordt de zero waste community steeds groter, onder andere door de blog en het gelijknamige boek ‘Het zero waste project’ (aanrader!) van zussen Jessie en Nicky Kroon en de oprichting van Zero Waste Nederland door Elisah Pals.
Zero waste producten
Van de een op andere dag zero waste leven is vrijwel onmogelijk en ook niet aan te raden.
Doe het stap voor stap. Neem je eigen waterfles en koffie beker mee als je op pad gaat, gebruik een broodtrommel in plaats van aluminiumfolie, zorg ervoor dat je altijd extra (canvas) tasjes bij je hebt voor het geval je toch een boodschap moet doen.
Een ander mooi moment is om naar alternatieven te kijken op het moment dat iets op is, stuk is of wanneer je van plan bent iets nieuws te kopen.
Is je deodorant op? Is je stofzuiger kapot? Heb je een nieuwe winterjas nodig? Onderzoek welke zero waste alternatieven er zijn, of het te repareren is of misschien tweedehands te koop.
Wat je vooral niet moet doen is producten weggooien en vervangen voor een zero waste product, maak eerst op wat je al hebt en koop dan pas iets nieuws. Ook zijn er tal van mogelijkheden om dingen te hergebruiken. Gebruik glazen potten uit de supermarkt in plaats van nieuwe weckpotten aan te schaffen.