Minimalism: A documentary about the important things

Minimalism

Op een of andere manier blijft het me fascineren. Nee, ik ben geen minimalist. Verre van zelfs, maar ik kan me zo goed voorstellen dat het rust geeft. Veel rust. Alleen al dat je niet meer de neiging hebt om (al) je vrije tijd op te vullen met consumeren.

Minimalism: A documentary about the important things

Dus keek ik (alweer) een prachtige documentaire over minimalisme. De documentaire kwam niet met nieuwe ideeën of inzichten, toch zeker een aanrader om te kijken. De kracht van herhaling… stiekem hoop ik dat ik mezelf ooit ‘bekeer’.

Niet meer even naar de woonwinkel voor een nieuwe bank omdat je deze bank toch al zeker 3 jaar hebt. Niet meer naar de H&M voor een nieuwe trui omdat je andere 15 truien niet meer voldoen aan de laatste mode. Niet meer naar de boekenwinkel om een boek te kopen, maar gewoon even een kijkje in je eigen boekenkast.

Wat houd je een tijd over voor leuke dingen en wat houd je een geld over voor leuke dingen. Kan je het je voorstellen? Ik wel, toch lukt het me niet om me vol overgave te storten op deze trend. Als je het al een trend kan noemen, meer een beweging misschien. Een steeds groter wordende beweging, die zich verspreid over de wereld. In de vorm van tiny houses, ruilhandel, challenges, alles om maar zo eenvoudig mogelijk te leven.

Minimalism

Consumeren, consumeren, consumeren

I had everything I ever wanted, I had everything I was supposed to have. Everyone around me said: “You’re successful”, but really I was miserable. There was this gaping void in my life. I tried to fill that void the same way many people do. With stuff, lots of stuff. I was filling the void with consumer purchases. – Ryan Nicodemus (theminimalists.com)

En doen we dat niet allemaal? In mindere of meerdere mate? Het opvullen van een bepaalde leegte met spullen. En nog meer spullen. En nog meer spullen. Ik zal voor mezelf spreken. Ik heb alles wat ik ooit wilde, een appartement, mooie meubels, boeken, kleding, noem maar op. Toch betrap ik mezelf er ook regelmatig op dat ik een winkel bezoek. Waar ik op zoek ga naar iets wat ik nog niet heb, wat mist in mijn leven. Iets waardoor ik mogelijk gelukkiger word.

Tiny houses

Affordability, simplicity and sustainability make tiny houses the perfect solution to a problem we haven’t yet figured out. How do we go from working all throughout our life time to enjoying a life with a bit of work here an there? – Jay Austin (tiny house designer)

Stel je voor, je staat op het punt je eerste huis / appartement te kopen. Wat doe je? Je gaat langs de hypotheekadviseur en bekijkt hoeveel je maximaal kunt lenen. Hoogstwaarschijnlijk ga je vervolgens op zoek naar een huis waarvan de koopsom jouw maximale hypotheekbedrag is. Als je erover nadenkt is dit toch bizar. Waarom wil je een zo groot mogelijk huis? Waarom is het startpunt niet: hoeveel ruimte heb ik nodig? Hoeveel vrijer voel je je als je leven niet draait om het betalen van je hypotheek, maar om dingen die jij belangrijk vindt, waar jij gelukkig van wordt.

Een betekenisvol leven

Recentelijk houden we (de maatschappij, de jongere generaties) ons bezig met het herdefiniëren van succes, wat betekent het om succesvol te zijn in het leven. Is het een groot huis, een dure auto? Of iets ontastbaars als geluk? Iets ongrijpbaars als een betekenisvol leven.

We don’t want more stuff, we want what we think they bring us. We want to feel whole, we want to feel content.

Wat vind jij van deze beweging? Een betekenisvol leven, wat betekent dat voor jou? Hoe zou jij succes definiëren?

Lees tip: Wie ben ik? Leven in prestatiemaatschappij.