Boeken minimalisme

boeken over minimalisme

In 2016 kwam ik voor het eerst in aanraking met minimalisme door de documentaire: Minimalism, a documentary about the important things. Inmiddels durf ik mezelf een minimalist te noemen.

Om op het minimalistische pad te blijven lees ik nog steeds veel en graag boeken over minimalisme. Ook kijk ik bijna dagelijks YouTube video’s over minimalisme en zodra er een nieuwe documentaire op Netflix staat ben ik er als de kippen bij.

Boeken over minimalisme

Hieronder mijn favoriete (en minder favoriete) boeken over minimalisme.

Weg Ermee – Dennis Storm

Dit is een van mijn all time favorites, het is bijna onmogelijk dit boek te lezen zonder geïnspireerd te raken. Het gaat over ontspullen, hoe minimalisme je leven kan veranderen en wat de essentie van het leven is.

Ik heb dit boek al aan zoveel mensen uitgeleend en iedereen is enthousiast. Zelf lees ik het boek ieder jaar opnieuw om bij de les te blijven.

Als gezond verstand koning was – Dennis Storm

Dit is de opvolging van Weg Ermee, en ook een goed boek. Zeker het lezen waard maar het boek Weg Ermee heeft toch een stuk meer indruk gemaakt. Ook dit boek is makkelijk te lezen, zet aan tot nadenken en hopelijk actie.

Verlangen naar minder – Jelle Derckx

Ik ben fan van de blog van Jelle Derckx: growthinkers. Maar op een of andere manier weten zijn boeken, podcasts etcetera mij tot op heden niet te raken. Met pijn en moeite heb ik het boek uitgelezen.

Love people, use things – Joshua Fields Millburn

Dit is het nieuwst boek van Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus, beter bekend als The Minimalists.

Wat ik sterk aan dit boek vond is dat ze het concept minimalisme verdiepen. Minimalisme gaat niet alleen over je relatie met spullen, maar ook over de relatie met waarheid, zelf, waarden, geld, creativiteit en mensen.

Het boek is vrij dik (339 pagina’s), wat mij betreft had het wat korter en bondiger gemogen.

Ontspullen boek

Minimalisme is veel meer dan ontspullen maar veel mensen beginnen met ontspullen en kijken vanuit daar naar andere aspecten van hun leven.

Opgeruimd! – Marie Kondo

Wanneer je begint met minimalisme is dit boek absoluut het lezen waard. Marie Kondo geeft hele praktische tips om te ontspullen. Stap voor stap. Al tijdens het lezen wil je aan de slag.

Het enige nadeel van Marie Kondo vind ik dat ze soms iets teveel nadruk legt op organiseren en slimme opbergsystemen in plaats van het wegdoen van spullen.

Hoe dan ook, een aanrader!

Cursus minimalisme

Er zijn cursussen te vinden om te leren minimaliseren, zoals voor alles wat je wil leren cursussen te vinden zijn. Naar mijn idee is het echter niet nodig om een cursus minimalisme te volgen om minimalist te worden.

Mijn advies: lees een aantal boeken over minimalisme, bekijk video’s en documentaires. Ik laat me bijvoorbeeld altijd inspireren door deze YouTubers: ecofriend. lia, Ronald L. Banks, Gabe Bult, Malama Life, Ashlynne Eaton en Matt D’avella.

Minimalisme verhuizen

Ga je verhuizen? Verhuizen is het perfecte moment om te beginnen met minimalisme of het minimaliseren (en dan hebben we het hier vooral over ontspullen) te versnellen.

Bij een verhuizing moet je door al je spullen, of je het nu leuk vindt of niet. Grijp dit moment aan om een onderscheid te maken tussen spullen die je wil houden, verkopen of doneren. Go for it!

Extreem minimalisme

Laat je niet afschrikken door extreem minimalisme of extreme minimalisten. Minimalisme is voor iedereen anders en gaat vooral over het maken van bewuste keuzes, keuzes die bij jou passen. Jij bent uniek en daarmee zal ook jou minimalistische levensstijl anders zijn dan die van anderen. Probeer uit te vinden wat werkt voor jou.

Ik kijk graag video’s van ecofriend. lia, zij is een extreme minimalist. Voor mij zou haar manier van leven nooit werken, ik zou er niet gelukkig van worden. Ondanks dat inspireert zij me wel met haar kijk op minimalisme en het leven in het algemeen.

ontspullen boek