minimalisme & slow living

Zwart krukje (DIY)

zwart krukje

Afgelopen weekend besloot ik na lange tijd weer een DIY project op te pakken. Namelijk mijn gele krukjes omtoveren tot zwarte krukjes. Vorig jaar heb ik hetzelfde gedaan met een bijzettafeltje, hier heb ik nog iedere dag plezier van.

De gele krukjes heb ik ooit tweedehands gekocht, toen ik ze kocht waren ze hier en daar al beschadigd en dat is er door de jaren heen niet minder op geworden.

Ik gebruik ze als er meer gasten komen eten dan we stoelen hebben, maar wil ze nu ze zwart zijn een prominente plek geven in de woonkamer. Bijvoorbeeld als plantenstandaard.

De krukjes zijn van metaal, perfect materiaal om te spuiten!

Stap 1: Krukjes schuren

Ik heb de krukjes eerst licht geschuurd met zeer fijn schuurpapier, deels om het oppervlak iets stroever te maken waardoor de verf beter houdt, deels om de krukjes schoon te maken.

Ik heb dus absoluut niet geprobeerd om alle gele verf eraf te schuren. Dit is namelijk helemaal niet nodig én veel te veel werk.

Stap 2: Stofvrij maken

Na het schuren heb ik de krukjes afgenomen met een vochtige doek, doe dit een paar keer totdat zodat je krukje helemaal stofvrij is, op stof blijft verf namelijk niet zitten.

Stap 3: Kranten neerleggen

Verhuis de krukjes naar een plek waar je ze wil gaan spuiten, het liefst in de tuin of op het balkon. Ik heb het balkon bedekt met oude kartonnen dozen en kranten zodat ik het balkon zelf niet mee zou spuiten, dit gebeurt heel snel als je een spuitbus gebruikt in plaats van een pot verf met kwast. Zorg er dus voor dat je meer oppervlak bedekt / af plakt dan het oppervlak waar de krukjes op staan.

zwart krukje diy

Stap 4: Krukjes spuiten

Nu kan het leuke werk beginnen: het spuiten van de krukjes. Houd de spuitbus op zo’n 20cm afstand en spuit, als je het nog nooit eerder hebt gedaan kan je even oefenen op de kranten. Dan krijg je een beetje een gevoel van hoe hard je moet spuiten en verpest je niet direct je DIY project.

Voor het mooiste resultaat heb ik beide krukjes eerst lichtjes gespoten en dit laten opdrogen. Vervolgens heb ik de plekken waar nog een gele gloed doorheen kwam nogmaals gespoten. Toen ook dit opgedroogd was heb ik de krukjes omgedraaid en de onderkant gespoten. Wel zo netjes.

Voor dit project heb ik de Sencys spuitlak mat antiroest van de Praxis gebruikt. Het bijzettafeltje wat ik hier eerder mee heb gespoten ziet er nog steeds perfect uit. Ook al worden hier dagelijks kopjes en bordjes op gezet.

Heb jij krukjes maar ben je uitgekeken op de kleur? Dan kan het verven of spuiten van de krukjes ervoor zorgen dat ze een nieuw leven krijgen.

PS. Ik ben me ervan bewust dat spuiten niet per se duurzaam is. De spuitbus had ik nog, en ik denk / hoop dat het spuiten en daardoor langer gebruiken van deze kruikjes de duurzame optie is. 

Vergelijkbare artikelen