Eenvoudig leven

eenvoudig leven

Een eenvoudig leven gaat om het maken van bewuste keuzes, keuzes die bij jou passen. Als je bewust kiest voor dat wat bij jou past, grote kans dat je leven vanzelf eenvoudiger wordt.

A simple life is all about being intentional—with the things you do, with the things you own, and with the people you spend time with. It’s about holding onto the things that matter, and letting go of the things that don’t. ~ No Sidebar

1. Wat vind jij belangrijk?

Bepaal wat jij belangrijk vindt in het leven. En maak dit vooral niet te groot, waar word jij blij van? Hoeveel tijd besteed jij hier op dit moment aan? Zou je hier meer tijd aan kunnen besteden?

2. Met wie en op welke manier wil jij tijd doorbrengen?

Welke personen in je leven geven je energie? Houd je van etentjes met een grote groep vrienden, van festival en uitgaan. Of spreek jij liever 1-op-1 met iemand af?

Ik spreek liever een paar keer per maand met mijn beste vrienden af dan dat ik een heleboel relaties onderhoud. Ook krijg ik meer energie van goede gesprekken in een kleine setting dan borrels met een grote groep mensen.

3. Hoeveel tijd besteed jij aan media?

Grote kans dat jij – net als de meesten – op ieder onbewaakt ogenblik je telefoon pakt om het nieuws te checken of social media.

Ik deed dat ook, maar heb inmiddels op LinkedIn na geen social media accounts meer. Eerst verwijderde ik Facebook en vervolgens Instagram. Het geeft rust en ik heb het nog geen enkele keer gemist.

Het nieuws, dit vond en vind ik een lastige. Ik ben van mening dat het belangrijk is om op de hoogte te zijn van wat er in de wereld gebeurt. Aan de andere kant wil ik dat de content die ik consumeer een positieve invloed heeft op mijn leven. Het nieuws heeft veelal een negatieve insteek, ook kan ik in de meeste gevallen niets veranderen aan wat er is gebeurd of gaat gebeuren.

In plaats van het nieuws lees ik artikelen, een boek of luister ik podcasts. Hierbij maak ik een bewuste keuze wat ik wel en niet consumeer.

Ook de TV heb ik de deur uit gegooid, ook hier gaat het mij om het maken van bewuste keuzes, toen ik nog een TV had gebeurde het regelmatig dat ik een programma zat te kijken alleen omdat er niks anders op TV was. Nu ik geen TV meer heb kies ik er bewust voor een bepaald programma te kijken, een YouTube video of een documentaire.

The minimalists schrijven heel treffend in hun nieuwe boek ‘Love people, use things’: We laten het leven zelf voorbij glippen:

  • Met browsen.
  • Met scrollen.
  • Met e-mailen.
  • Met appen.
  • Met posten.
  • Met twitteren.
  • Met updaten.
  • Met antwoorden.
  • Met opnieuw afspelen.
  • Met reageren.

4. Heb jij je financiën op orde?

Ik durf te zeggen dat een eenvoudig leven niet mogelijk is als je je financiën niet op orde hebt. Zorg dat je weet wat er in komt en wat er uit gaat.

5. Ontspullen

Minder spullen betekent minder opruimen en minder schoonmaken, meer geld, meer ruimte, meer (vrije) tijd en meer rust.

6. Bouw rust in

Tijdens het wandelen luisterde ik een podcast, tijdens het fietsen ook, tijdens het koken muziek. Bankhangen ging gepaard met scrollen op mijn telefoon, een boek lezen of het kijken van YouTube video’s.

Oftewel, geen minuut van mijn wakkere leven bracht ik door in stilte. Ik merkte dat het teveel werd en heb nu als regel: geen headphones op de fiets. Het heeft gezorgd voor een klein beetje kalmte in m’n leven.