duurzaamheid minimalisme & slow living

Consuminderen

Consuminderen

Hoe meer ik lees over de klimaatproblematiek hoe duidelijker het me wordt dat er iets moet gebeuren. Nú, niet morgen, niet volgende week, maar nú. De tijd dringt, en ja misschien ben ik een beetje ‘late to the party’ maar beter laat dan nooit.

Aan de ene kant voel ik dus de urgentie en de noodzaak om iets te doen. Aan de andere kant heb ik de neiging mijn kop in het zand te steken. Maar ik ken mezelf, de struisvogeltactiek werkt niet voor mij. Ik voel me verantwoordelijk, voor mezelf maar ook voor de volgende generaties.

Ik wil niet bij de pakken neer gaan zitten en heb – hoe klein het ook mag lijken – mezelf een doel gesteld voor komend jaar: consuminderen.

Alle beetjes helpen. Door je eigen impact te verkleinen maar ook doordat je bewust en onbewust anderen zult inspireren. Ben je niet zelf ook door een ander geïnspireerd om duurzamer te gaan leven?

Wat is consuminderen?

Consuminderen is simpelweg minder consumeren. Oftewel minder kopen.

Consuminderen & duurzaamheid

Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat consumenten hun klimaatimpact met meer dan 25% kunnen verminderen door minder te kopen maar ook door circulaire keuzes te maken. Dat houdt in dat je producten die je maar af en toe gebruikt leent, kapotte producten laat repareren en tweedehands of refurbished koopt in plaats van nieuw. Dit zorgt voor een efficiëntere omgang met grondstoffen en minder afval.

Consuminderen: kleding

In Nederland kopen we gemiddeld 46 nieuwe kledingstukken per jaar, dat is bijna 1 nieuw kledingstuk per week!! We danken zo’n 40 kledingstukken per jaar af en in de kast van een gemiddelde Nederlander liggen 173 kledingstukken waarvan er 50 het afgelopen jaar niet gedragen zijn.

Kortom, kleding is bij uitstek een categorie om consuminderen toe te passen en dat is dan ook precies wat ik komend jaar ga doen.

Consuminderen kleding

Consuminderen blog

Ik heb mezelf als doel gesteld om komend jaar (sep ’22 – aug ’23) geen nieuwe kleding te kopen op sokken en ondergoed na, enkel tweedehands.

Lees ook: Waarom is tweedehands kleding duurzaam?

Het liefst zou ik consuminderen direct toepassen op mijn hele leven maar ik weet ook dat je dergelijke ‘challenges’ langer volhoudt als je klein begint. En dat is natuurlijk het doel: volhouden.

Daarnaast zal ik alles wat ik koop – op eten & drinken na – bijhouden in een Excel sheet. Mocht ik dan met een volgende categorie aan de slag willen gaan dan weet ik waarmee ik de grootste impact maak.

Op deze blog zal ik elke maand een overzicht delen met mijn aankopen van die maand incl. een tweedehands shoplog mocht ik iets gekocht hebben.

Vergelijkbare artikelen