Geen plastic: 21 duurzame alternatieven voor plastic producten

geen plastic

Minder, laat staan geen plastic meer gebruiken is super moeilijk, zeker in het begin. Vrijwel ieder product dat je koopt zit in plastic verpakt of bestaat zelf uit plastic. Onze (consumptie)maatschappij draait op dit onverwoestbare materiaal.

In dit artikel deel ik 21 producten waarvan je nu waarschijnlijk de plastic variant gebruikt die je zonder al teveel moeite kunt inruilen voor een alternatief. Zo kun je met kleine stapjes je plastic voetafdruk verkleinen.

Wees – zeker in het begin – niet te streng voor jezelf, je zult meer dan eens per ongeluk de ‘verkeerde’ keuze maken, zie het als een leermoment en ga vervolgens vrolijk verder.

Maak de (plastic) producten die je al in huis hebt eerst op voordat je voor een duurzamer alternatief gaat. Je hebt deze producten toch al, het is minder duurzaam om ze weg te gooien en te vervangen dan ze te gebruiken.

Waterfles

Er zijn zoveel mooie herbruikbare waterflessen dat het zonde is om deze swap niet te maken. Voor het milieu en voor je portemonnee. Stop met het kopen van waterflesjes die je na een keer weggooit.

Beker

Koop jij regelmatig koffie of thee als je onderweg bent? Neem dan je eigen koffiebeker mee. Dit geldt overigens ook voor op school of kantoor waar niet zelden nog koffie wordt gedronken in plastic bekers.

Bestekset

Zorg ervoor dat je altijd een bestekset in je tas hebt zitten zodat je nooit gebruik hoeft te maken van wegwerp bestek. De meeste mensen hebben veel meer bestek dan zij nodig hebben, dus pak dit lekker uit je keukenla.

Broodtrommel

Koop eenmalig een broodtrommel en neem hierin brood mee naar school of kantoor in plaats van boterhamzakjes, plastic- of aluminiumfolie te gebruiken :).

Tas

Neem je eigen tas mee naar de supermarkt, en het liefst ook als je niet daar de supermarkt gaat. Je weet nooit waar de dag eindigt, fijn als je nooit meer een plastic tasje hoef te kopen.

zero waste

Broodzak

Zelfs bij de Albert Heijn verkopen ze tegenwoordig herbruikbare broodzakjes voor zowel kleine broodjes als hele broden. Investeer hier eenmalig in en neem ze vervolgens mee. Ook dit is een kleine moeite.

Plastic vrije producten

Dit spreekt voor zich, koop zoveel mogelijk producten die niet in plastic zijn verpakt. Veel (lokale) seizoensgroenten en fruit kan je gewoon los kopen. Ook in de supermarkt. Ik doe ze dan simpelweg in een broodzakje.

Tandenborstel

Een tandenborstel gebruik je weliswaar niet maar een keer, maar toch beland deze aan het einde van zijn leven waarschijnlijk op de stort. Gebruik bamboe tandenborstels waarvan je het houten gedeelte kunt composteren.

Tandpasta

Tandpasta tabletten in plaats van tandpasta, het is even wennen maar het is zeker het wennen waard. Tandpasta tabletten koop je eenmalig in een glazen pot die je vervolgens kunt hervullen met tabletten uit een recyclebare kartonnen verpakking. Dit scheelt een hele hoop plastic tandpasta tubes gedurende je leven.

Wattenschijfjes

Het vervangen van wegwerp wattenschijfjes had ik veel en veel eerder moeten doen, zeker nu ik de perfecte herbruikbare wattenschijfjes heb gevonden bij de Action. Deze zijn super zacht en kan ik keer op keer op keer opnieuw gebruiken. Het scheelt niet alleen plastic maar ook een hoop geld.

Wattenstaafjes

Jarenlang dacht ik dat wattenstaafjes een essential waren, inmiddels weet ik beter. Als je ze niet meer hebt of een herbruikbaar alternatief hebt gebruik je ze veel minder vaak. Weg ermee!

Shampoo, conditioner en scheerschuim

Ook dit is even wennen, vloeistof en schuim voelt toch anders dan een blok zeep. Maar de shampoo, conditioner en shaving bars zijn tegenwoordig echt geweldig. Zowel Lush, Happy Soaps en NatureBox verkopen heerlijke bars die niet onderdoen voor normale shampoo en dat zonder microplastics in het product én zonder plastic verpakking. Extra voordeel: mijn badkamer ziet er een stuk luxer uit met al die mooie bars in plaats van schreeuwerige plastic flessen.

Scheermes

Bij sommige scheermesjes is het mogelijk alleen de kop te vervangen, maar veel vrouwen (en mannen?) gebruiken wegwerp scheermesjes waarbij je het hele product weggooit. Een duurzamer alternatief is een veiligheidsscheermes, deze is van metaal en in plaats van het product of de kop weg te gooien hoef je alleen het mesje af en toe te vervangen.

Wasmiddel

We wassen tegenwoordig veel vaker dan nodig, gewoon omdat het zo lekker ruikt. Hiermee creëren we nogal wat afval, wederom in de vorm van plastic flessen. In plaats van wasmiddel in plastic flessen kan je wasmiddel in een kartonnen verpakking (liefst recyclebaar) of was vellen / wasstrips kopen.

Menstruatiecups en menstruatie ondergoed

Geef menstruatiecups en menstruatie ondergoed een kans, ook als je in eerste instantie denkt hell no. Het zal je verrassen hoe fijn het is.

Rietjes

Rietjes, het stokpaardje van de anti-plastic lobby. Hoeveel dit product slecht een heel heel heel klein percentage beslaat van het plastic probleem is het goed om te kiezen voor een alternatief: het liefst metalen rietjes, deze gaan je leven lang mee. Vraag je wel af of je überhaupt rietjes gebruikt, het werkt contraproductief om een duurzaam alternatief te kopen van een product wat je eigenlijk nooit gebruikt.

Spatels, soep- en opscheplepels

Kies voor houten spatels in plaats van plastic spatels en kies voor aluminium soep- en opscheplepels. Beter voor het milieu en voor je gezondheid.

Snijplank

Je zou het bijna vergeten, maar ook snijplanken zijn er in andere materialen dan plastic, bijvoorbeeld hout, steen of marmer.

(Gas)aansteker

Gebruik lucifers in plaats van een (gas)aansteker. Kan je echt niet zonder? Hervul je aanstekers dan alsjeblieft.

Doggybag

Geen grote eter? Neem als je uiteten gaat je eigen broodtrommel en tasje mee om een doggybag te besparen.

Ik ben er vrij zeker van dat er nog een opvolging dan wel aanvulling op dit artikel komt, dus stay tuned!

En sta je op het punt een van bovenstaande alternatieven aan te schaffen? Kijk altijd even bij de tweedehands winkel. Ik heb bijna alle alternatieven tweedehands kunnen kopen.

Nobody is perfect. Een leven zonder plastic is haast onmogelijk & alle kleine beetjes helpen!