Tandpasta zonder microplastics: 6 opties

tandpasta zonder microplastics

Tandpasta zonder microplastics, klinkt logisch. Helaas is het een stuk minder logisch dan je denkt. Het merendeel van de in Nederland populaire tandpasta’s bevat microplastics.

Hoewel het nog niet duidelijk is wat de daadwerkelijke impact van microplastics op het menselijk lichaam is voorkom ik liever waar mogelijk dat ik plastic inneem.

Onderstaande merken tandpasta bevatten geen microplastics en zijn makkelijk online te kopen.

Urtekram tandpasta

Urtekram is een Deens merk en werd in 2017 zelfs uitgeroepen tot het meest duurzame merk van Denemarken. De producten van Urtekram zijn 99-100% natuurlijk, vegan en 100% biodegradable. De verpakkingen zijn gemaakt van suikerriet afval. Daarnaast wordt tijdens het productieproces alleen gebruikt gemaakt van hernieuwbare energiebronnen.

Urtekram tandpasta bevat geen microplastics. Het assortiment bestaat uit verschillende soorten tandpasta voor zowel kinderen als volwassenen. Zij verkopen tandpasta met- en zonder fluoride en in diverse smaken waaronder: tea tree, mint, groene thee en eucalyptus.

Weleda tandpasta

Het merk Weleda is je misschien wel bekend, in geen enkel Weleda product zitten microplastics, in plaats daarvan gebruiken zij natuurlijke alternatieven. Weleda verkoopt tal van tandpasta zonder microplastics waaronder calendula tandpasta, plant gel tandpasta en rathania tandpasta.

SANTE tandpasta

De SANTE familie tandpasta met fluoride en mint smaak bevat enkel natuurlijke ingrediënten en is vrij van synthetische geur- en kleurstoffen en microplastics.

Klaar om de stap te maken van tandpasta naar tabletten? Zo zeg je niet alleen vaarwel tegen microplastics in de tandpasta maar ook tegen plastic tandpasta tubes. Dit zijn vier mooie alternatieven voor tandpasta:

CHOOSE! tandpasta tabletten

De tabletten van CHOOSE! komen in een biologisch afbreekbaar zakje, zijn vegan en dierproefvrij. En de verpakking ziet er fantastisch uit, kijk nu zelf:

Smyle tandpasta

Smyle tandpasta tabletten zijn denk ik de meest bekende tandpasta tabletten, deze tabletten kun je natuurlijk online kopen maar zijn ook gewoon te koop bij de Albert Heijn en Etos.

Smyle heeft tandpasta met en zonder fluoride en het glazen potje wat je in eerste instantie koopt kan je (na)vullen met een navulverpakking. Je kunt natuurlijk ook direct een navulverpakking kopen en de tabletjes in een glazen potje stoppen wat je al hebt.

Smyle is een Nederlands bedrijf, ook de tabletten worden in Nederland geproduceerd.

HappySoaps

HappySoaps (ook een Nederlands bedrijf) mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. HappySoaps is ooit begonnen met het ontwikkelen van shampoo bars om plastic shampoo verpakkingen tegen te gaan. Maar naar mate het bedrijf groeit steken zij een flink aandeel in ontwikkeling & innovatie en wordt het assortiment steeds verder uitgebreid.

HappySoaps verkoopt tabletten met- en zonder fluoride en verkoopt net als Smyle en CHOOSE! handige navulverpakkingen.

Georganics tandpasta

Georganics heeft zowel tandpasta tabletten als tandpasta. Met als verschil dat de pasta in een glazen pot zit in plaats van een (plastic)tube. Zowel de potten met tabletten als de potten met tandpasta zien er fantastisch uit, deze ga ik zelf zeker eens keer proberen.

De tandpasta is verkrijgbaar in diverse smaken waaronder pepermunt, actieve houtskool (voor witte tanden!), tea tree, frisse munt en mandarijn. Ook de tabletten zijn verkrijgbaar in diverse smaken: actieve houtskool, mandarijn, pepermunt en eucalyptus.

Wil je controleren of je huidige tandpasta microplastics bevat? Download dan de app ‘Beat the microbeats’ van de Plastic Soup Foundation en scan de ingrediëntenlijst.

Foutje gezien? Mail naar info@limoeniszoet.nl