Elk jaar publiceert de Amerikaanse non-profitorganisatie genaamd Environmental Working Group (EWG) een lijst van groenten en fruit met de meeste en minste bestrijdingsmiddelen.
Deze lijst wordt de Dirty Dozen en Clean Fifteen genoemd. Waarbij de Dirty Dozen de meeste bestrijdingsmiddelen bevatten en de Clean Fifteen de minste.
De lijst wordt samengesteld op basis van uitvoerig onderzoek door de Food and Drug Administration (FDA) en het Ministerie van Landbouw. Tijdens het onderzoek worden er monsters genomen van alle soorten groenten en fruit, vervolgens worden deze onderzocht op de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen.
De rangschikking is niet alleen gebaseerd op het percentage van het aantal monsters met bestrijdingsmiddelen, maar ook op het aantal bestrijdingsmiddelen én de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen in alle monsters en in de afzonderlijke monsters.
Dirty Dozen
De dirty dozen (de groenten en fruit met de hoogste concentraties aan pesticiden nádat ze gewassen zijn) zijn:
- Aardbeien
- Spinazie
- Boerenkool
- Nectarines
- Appels
- Druiven
- Perziken
- Kersen
- Peren
- Tomaten
- Selderij
- Aardappels
Clean Fifteen
De Clean Fifteen (minst bespoten) zijn:
- Avocado
- Maïs
- Ananas
- Uien
- Papaja
- Erwten (diepvries)
- Asperges
- Honingmeloen
- Kiwi
- Kool
- Champignons
- Cantaloupe
- Mango’s
- Watermeloen
- Zoete aardappelen
Om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen eet raadt de EWG aan om zoveel mogelijk biologische producten te kopen. Nu zijn biologische producten over het algemeen een stuk duurder en is het begrijpelijk dat dit niet voor iedereen mogelijk is. Kies dan voor biologisch als je een van de producten uit de Dirty Dozen koopt en voor niet-biologisch als je een van de producten uit de Clean Fifteen lijst koopt.
De EWG benadrukt ook dat het nog altijd beter is om voldoende fruit en groenten te blijven eten, ongeacht of ze bespoten zijn of niet. Ook als het niet mogelijk is om biologisch te kopen, een manier om iets van de bestrijdingsmiddelen te vermijden is door fruit en groenten te wassen met een groenteborstel.
Een andere optie is het verwijderen van de schil bij niet-biologische producten. Ook als de schil wel eetbaar is, denk bijvoorbeeld aan appels, nectarines, peren en perziken.
Hoewel deze lijst gebaseerd is op Amerikaans onderzoek zijn er veel overeenkomsten met Nederland omdat producten tegenwoordig vanuit de hele wereld komen en een groot deel van de producten in de Amerikaanse schappen dezelfde is als in de Nederlandse schappen.
Foutje gezien? Mail naar info@limoeniszoet.nl