Geen alcohol drinken, het klinkt zo makkelijk

Geen alcohol drinken, het klinkt zo makkelijk. En soms is dat het ook. Op reis was het makkelijk, geen vrienden of familie die verwachten dat je ook gezellig een wijntje drinkt.

De enige tegenover wie ik me hoefde te verantwoorden dat ik voor de zoveelste keer een kokosnoot bestelde in plaats van een biertje was mezelf. Oké, en mijn vriend maar als er iemand is die weinig met alcohol heeft dan is hij het wel.

De eerste week terug in Nederland verviel ik direct in mijn oude patroon. Het patroon van mijn omgeving, wijntje hier, wijntje daar. Met als resultaat dat ik bijna elke dag aan de wijn zat en me binnen een week moe en lamlendig voelde en zelfs een hele dag moest opofferen aan mijn kater.

Het erge, ik deed het zelf, je hebt altijd een keuze ook al voelt dat soms niet zo. Ik moest denken aan die keer dat ik als kind ziek werd van lasagne, ik weigerde vervolgens een jaar lang lasagne te eten. En dan te bedenken dat zelfs de meest heftige kater er niet voor kan zorgen dat je langer dan een paar dagen, laat staan een jaar geen alcohol drinkt.

Dus ik besloot wederom voorlopig geen alcohol te drinken.

Tot nu toe gaat dat goed. Ik mis de alcohol zelf niet, waar ik wel tegenaan loop is de gesprekken, het moeten uitleggen dat ik geen alcohol drink en waarom ik geen alcohol drink.

Ook mijn eigen ongemak moet ik recht in de ogen kijken, alcohol zorgt er toch voor dat je je net iets relaxter en zekerder voelt, dat valt weg. Je zult het helemaal alleen moeten doen, hoe lekker thee ook mag zijn, het effect is niet hetzelfde.

Geen alcohol drinken: effecten

De voordelen? Ik voel me energieker, slaap beter en het allerfijnste is dat ik geen dagen hoef uit te plannen omdat ik verwacht me ellendig te voelen door de borrel de avond ervoor.

Mijn tijd op aarde is kort en jouw tijd ook, gemiddeld 4.000 weken zocht Oliver Burkeman uit. Te weinig om dagen op te moeten offeren aan je ellendig voelen als je het mij vraagt.

Just do it! Je kan het!