gezondheid

Cavolo Nero, mijn nieuwe lievelingsgroente

cavolo nero

Sinds kort heb ik een nieuwe lievelingsgroente, en wat voor een! Na jaren een fervent broccoli fan te zijn geweest ben ik nu helemaal verliefd op Cavolo Nero, ook wel zwarte kool of palmkool genoemd. Palmkool omdat het een bladgewas is met lange smalle bladeren, het lijkt wel een beetje op een kleine palmboom. En zwarte kool omdat de bladeren nogal donker van kleur zijn.

Oorsprong

Tot de 19e eeuw werd de groente veel verbouwd in Nederland, in de Middeleuwen was het zelfs de meest gebruikte groente. Maar uiteindelijk werd deze groente overschaduwd door boerenkool. Van oorsprong komt Cavolo Nero uit Toscane, Italië. Sommigen zeggen dat boerenkool hetzelfde is als Cavolo Nero, maar volgens mij is het eerder familie van Cavolo Nero. In het Italiaans betekent Cavolo namelijk ‘boerenkool’ en Cavolo Nero ‘zwarte kool’.

Smaak

Qua smaak verschilt het ook van boerenkool, het is iets zoeter. En daarnaast heerlijk stevig en knapperig.

Gezond

Caiolo Nero is ook nog eens ontzettend gezond. Zo gezond dat het zelfs een supergroente wordt genoemd, het zit namelijk boordevol vitaminen. Zo heeft het het hoogste vitamine C gehalte van alle koolsoorten en ook is het rijk aan vitamine A, B6 en B11 en K. In het kort waar deze vitaminen voor dienen, voor meer informatie raadpleeg het voedingscentrum.

  • Vitamine A – Goed voor de huid, ogen, groei en weerstand
  • Vitamine B (6 en 11) – B6 bevordert de weerstand en spijsvertering, B11 zorgt voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen en is belangrijk voor de groei en goede werking van het lichaam
  • Vitamine C – Heeft een antioxidant functie, vormt bindweefsel, zorgt voor ijzeropname en heeft een positieve invloed op de weerstand
  • Vitamine K – Zorgt voor een goede bloedstolling en de aanmaak van botten

Bereiden

Er zijn diverse manieren om Cavolo Nero te bereiden. Ik heb het tot nu toe bereid door het ruim 10 minuten te roerbakken. Doe dit echt niet korter, dan kunnen de nerven nog iets te hard zijn. Bij veel recepten zie ik dat de nerven worden weggegooid, dit is absoluut niet nodig als je het op de juiste manier bereid. Ik gebruik arachide olie, dit wordt gewonnen uit pinda’s en is perfect om groente in te roerbakken heb ik met laten vertellen door een kok. Die zullen het wel weten 😉 Nog een snufje zout erover en klaar.

Ook heb ik het een keer op pizza gedaan. Eerst 5 minuten koken, vervolgens 6 minuten in de oven op 200 graden. Nadat je het gekookt hebt is de Cavolo Nero een beetje slap. Maar door de oven wordt het toch weer lekker knapperig .

Wil je het alleen koken? Dat kan! Volgens Albert Heijn die de groente verkoopt voor € 2,99 moet je het dan 12-15 minuten koken.

Vet toevallig

Vet toevallig, of nouja eigenlijk niet. In Barcelona ontbeet ik laatst in een heerlijk veganistisch (#superhealthy) restaurant wat Flax&Kale heet. En kale is dus boerenkool in het Engels.

Vergelijkbare artikelen