Is kokos gezond?

kokos gezond

I love all things coconut. Op vakantie drink ik het liefst elke dag een kokosnoot en als er kokos in een gerecht zit ben ik om.

Ik ben niet de enige, kokosproducten zijn ontzettend populair in Nederland, denk aan: kokosbrood (good old times), kokoswater, kokossnippers, kokosmakronen en ga zo maar door.

Maar is kokos gezond?

Kokos gezondheidsvoordelen

De gezondheidsvoordelen van kokos komen met name door de hoge mineraal dichtheid van kokos, kokos bevat namelijk:

Magnesium

Magnesium speelt een rol bij de botaanmaak, het behoud van sterke botten, de aanmaak van cellen en weefsels, het bevorderen van de energiestofwisseling (helpt bij vermoeidheid). Ook heeft het een positieve invloed op het zenuwstelsel, is het goed voor de spieren en helpt het de tanden sterk te houden.

Kalium

Kalium helpt het in stand houden van een normale bloeddruk en ook kalium is goed voor de spieren en het zenuwstelsel.

Fosfor

Fosfor ondersteunt het energieniveau en de instandhouden van botten, tanden en botaanmaak.

Ijzer

Ijzer draagt bij aan een normale energiestofwisseling en heeft een gunstige invloed op de vermindering van vermoeidheid. Ook heeft ijzer een positieve invloed op het immuunsysteem.

Selenium

Selenium, ook wel seleen is een anti-oxidant en draagt bij aan normale haargroei en houdt je haren sterk, ook is het goed voor de nagels. Verder heeft het een positieve invloed op het immuunsysteem en is het mede nodig voor een normale productie van schildklierhormoon en werking van de schildklier.

Selenium helpt beschermen tegen invloeden van vervuiling en zonlicht (UV-straling).

Koper

Koper draagt bij tot een normale pigmentatie van huid en haar, heeft een positieve invloed op het immuunsysteem, ondersteunt het energieniveau en draagt bij tot de instandhouding van sterke (bloed)vaten, kraakbeen en soepel bindweefsel.

Koper heeft net als seleen een anti-oxidatieve werking en helpt beschermen tegen invloeden van vervuiling en zonlicht.

Mangaan

Hetzelfde geldt voor de anti-oxidant mangaan, welke net als koper en seleen lichaamscellen helpt te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Ook ondersteunt mangaan de energiestofwisseling en is het goed voor het skelet, het kraakbeen en de botaanmaak.

Bron: De Keuringsraad

Is kokos ongezond?

Een product is meestal niet 100% gezond of ongezond, dat geldt ook voor kokos. Kokosmelk en kokosvlees hebben een relatief hoog verzadigd vetgehalte.

Teveel verzadigde vetten in je dieet kunnen leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Wel is het zo dat het vet in kokos in de vorm van middellange-keten triglyceriden (MCT’s) is. Dit type verzadigd vetzuur is vrij makkelijk af te breken door de lever.

Voor bakken of braden is het gezonder kokosolie te gebruiken dan olijf- of zonnebloemolie. Tijdens de verhitting worden er namelijk geen vrije radicalen en/of gevaarlijke transvetten gevormd.

Kijkend naar het hele plaatje, past kokos prima binnen een gezond voedingspatroon zolang je niet elke dag kilo’s kokos eet. Maar dit geldt eigenlijk voor alles.

Is kokoswater gezond?

In kokoswater zitten geen verzadigde vetten, kokoswater bestaat voor 95% uit water en bevat slechts 19kcal per 100 milliliter.

Een groot voordeel van kokoswater is dat het dezelfde concentratie koolhydraten en mineralen bevat als in ons bloed. Over ons kraanwater wordt soms gezegd dat het door alle zuiveringsmethoden weinig mineralen meer bevat, kokoswater is dan ook een mooi alternatief om je mineraal levels aan te vullen.

Kokosnoot weetjes

Omdat ik dol ben op weetjes, hieronder enkele over kokos:

– Een kokosnoot is geen noot maar een steenvrucht.
– Kokosolie wordt in Nederland kokosvet vanwege de relatief lage temperatuur.
– Kokosnoten groeien aan palmbomen, de kokospalm om precies te zijn.
– Kokospalmen groeien alleen in tropische en subtropsiche gebieden.
– Kokospalmen producten tussen de 25 en 125 kokosnoten per jaar.
– Een kokosnoot weegt ongeveer 1,5 kilo.
– Kokosnoten die worden verkocht om te drinken zijn jonge kokosnoten, hoe ouder een kokosnoot is hoe minder kokoswater deze bevat.
– Kokosnoten worden geoogst door mensen en speciaal afgerichte apen. Apen? Jazeker: De Keuringsdienst van waarde heeft daar een interessante aflevering over gemaakt.
– Kokosmelk wordt uit kokosvlees geperst.
– De kokosnoot heeft een middel- tot hoge klimaatbelasting door ontbossing die plaatsvindt om kokosnoot plantages aan te leggen & het gebruik van bestrijdingsmiddelen.

Foutje gezien? Mail naar info@limoeniszoet.nl