Stoppen met alcohol

stoppen met alcohol

Het houdt me al langer bezig, de gedachte om helemaal te stoppen met alcohol. Hoewel ik me ieder jaar voorneem mee te doen aan dry january is het jaren geleden dat ik een maand lang geen alcohol dronk. ‘Ja’ zeggen tegen een glas wijn is nu eenmaal makkelijker dan ‘nee’ zeggen.

Dry january

Ook dit jaar begon ik vol goede moed aan dry january, maar enkele dagen later kon ik de verleiding toch niet weerstaan. Omdat ik toch ‘gefaald’ was gaf ik het maar helemaal op.

Ik ben zoals je dat zo mooi noemt een ‘normale drinker’, ik drink nagenoeg nooit alleen, ik drink zeker niet elke dag. Maar wanneer ik uiteten ga, met vriendinnen een borrel doe of in de zomer op het terras zit dan komt het regelmatig voor dat ik net een glas te veel drink.

Als m’n glas bijna leeg is wil ik een nieuw glas, en na 2 drankjes is de rem eraf, zeker als er de volgende dag niets noemenswaardig op de planning staat. In een gunstig geval word ik vrij oke wakker en ‘voel’ ik alleen dat ik gedronken heb. Een beetje hoofdpijn, een droge mond en de wens om nog iets langer in bed te blijven liggen. In een minder gunstig geval word ik met een flinke kater wakker en ben ik na wat bouillon, crackers en cola pas tegen het einde van de dag weer wat waard. En nee, dit gebeurt niet wekelijks, maar wel te vaak. Al is iedere keer er denk ik een teveel ook al geven we dat liever niet toe aan onszelf.

Ik weet dat ik hier niet de enige in ben en vraag me vooral de laatste maanden af hoe het toch komt dat we ons massaal onderdompelen in alcohol. Als kind, ik denk dat ik een jaar of 10 was, ben ik eens ziek geworden van lasagne. Het duurde jaren voor ik weer lasagne wilde eten ondanks dat lasagne niet per se recept is voor ziek worden. Bij het drinken van teveel alcohol weet je dat je de volgende dag ‘ziek’ bent, dit nemen we keer op keer voor lief. De verleiding is te groot.

Hoewel het me niet gelukt is om dry january alcoholvrij door te komen kon ik het niet los laten. Inmiddels heb ik sinds 5 februari niet gedronken. Ongeveer 3 weken dus. En ik moet eerlijk zeggen dat het best lastig is, zeker omdat ik niet weet of ik weer wil beginnen met drinken. Dat laatst is niet omdat ik me zo fantastisch voel maar rationeel weet ik dat het beter voor me is, voor mijn gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Ik ben trots dat het me tot nu toe is gelukt, maar voel me tegelijkertijd ook een beetje een sukkel dat dit iets is om trots op te zijn. Hoe moeilijk is het? Het is moeilijk, geloof mij.

Waarom is het moeilijk om te stoppen met alcohol?

Er zijn verschillende redenen waarom het moeilijk is om te stoppen met alcohol.

Ten eerste is alcohol drinken een gewoonte, ik drink sinds mijn 14e regelmatig alcohol. Dat betekent dat ik als begin dertiger langer wel drink dat niet. Gewoontes zijn moeilijk af te leren.

Ten tweede is alcohol een onderdeel van zo ongeveer elke gebeurtenis en emotie. Er is geen gebeurtenis die niet hand in hand gaat met alcohol, hetzelfde geld voor emoties. Of je nu blij, boos of verdrietig bent, alcohol is het antwoord.

Ten derde is het meer geaccepteerd om wel te drinken dan om niet te drinken. ‘Alcohol is de enige verslaving waarvan je omgeving niet wil dat je stopt’, hoorde ik laatst iemand zeggen in een documentaire. En dat is een feit, zeker als je tot de ‘normale drinker’ behoort zoals ik. Dat je omgeving niet wil dat je stopt heeft denk ik vooral te maken met het feit dat zij zichzelf ongemakkelijk voelen als zij wel drinken en jij niet. Dit ongemak wordt groter naarmate je met minder mensen bent die wel drinken. Stel jij drinkt wel en ik niet, dan zal je meer druk ervaren dan wanneer jij + een ander wel drinkt en ik niet. Dan heeft diegene namelijk nog wel een zogenaamde drinking buddy.

Stoppen met alcohol ervaringen

De eerste 1-2 weken was ik vooral blij, trots en benieuwd hoe lang ik het vol zou houden. Hoe langer ik het volhoud hoe meer ik nadenk over een toekomst zonder alcohol. Ik probeer uit te vinden of ik het ook leuk kan hebben zonder alcohol, en ik bereid mijn omgeving voor op deze eventuele transitie. Dat laatste doe ik denk ik meer voor mezelf dan voor mijn omgeving.

Ik ben meerdere keren uit eten geweest en een 0% biertje voldeed prima, naar etentjes met vrienden neem ik mijn eigen 0% wijn mee (de-alcoholised Chardonnay van de Lidl is mijn huidige favoriet!). So far, so good zou je zeggen.

Deze week heb ik het echter moeilijk, ik zit niet helemaal lekker in m’n vel, voel me gestrest en snak naar een wijntje maar ook weer niet. Ik snak naar een wijntje omdat dat tijdelijk verlichting geeft, jarenlang heb ik het als uitlaatklep gebruikt voor stress. Even ontspannen. En dat mis ik, ik merk dat alcohol echt een uitlaatklep was. Ook merk ik dat er bepaalde negatieve emoties en gevoelens boven komen drijven die ik normaal gesproken zou wegdrinken. Wegdrinken is misschien niet helemaal het juiste woord, laten we zeggen afzwakken.

Ik zal op zoek moeten gaan naar andere manieren om als uitlaatklep te dienen. Ik ben er nog niet helemaal uit wat het gaat worden.

Cursus stoppen met alcohol

Er zal ongetwijfeld een cursus bestaan om te stoppen met alcohol. Ik heb er voor gekozen om het in eerste instantie zelf te proberen. Met een aantal hulpmiddelen. Ik lees veel artikelen op Medium. Medium is een open platform waar zowel amateurs als professionals artikelen kunnen plaatsen. Hier lees ik veel over stoppen met alcohol, redenen om het wel of niet te doen of in ieder geval te proberen. Ook gebruik ik de app I am sober. Deze app stuurt je (als je wil) elke ochtend een push notificatie waarbij je moet aangeven de intentie te hebben om die dag niet te drinken. ‘S avonds krijg je een push notificatie met de vraag of het gelukt is. Ik vind het leuk om te zien op hoeveel dagen ik zit. Ook is er een levendige community waar tips & tricks worden gedeeld. Ik kan me niet altijd vinden in wat er gedeeld wordt omdat ik niet elke dag cravings heb maar vind het ondanks dat toch leuk om andermans posts te lezen. Deze dingen helpen me om op het rechte pad te blijven, wat hoe dan ook een uitdaging is.