Wat is shea butter?

shea butter

Shea butter, ook wel Karitéboter is een steeds vaker voorkomend ingrediënt in cosmetica. Als je net als ik diverse cosmetica producten zelf maakt ben je shea butter waarschijnlijk al meerdere keren tegengekomen.

Shea butter is een romige boter die wanneer je het verwarmd – bijvoorbeeld tussen je handen – smelt en goed smeerbaar wordt.

Wat is shea butter?

Shea butter wordt geëxtraheerd uit noten van de Sheaboom, ook wel de Vitellaria Paradoxa. Shea bomen groeien in het wild, de noten worden in het wild geraapt. Er zijn geen shea boom plantages wat het product extra duurzaam maakt.

Waar is shea butter goed voor?

Shea butter wordt in verband gebracht met talloze eigenschappen, waaronder:

Hydraterend: helpt bij een droge huid
Beschermend & verzorgend
Stimuleert de cel vernieuwing
Stimuleert de aanmaak van collageen
Vermindert fijne rimpeltjes
Vermindert (zwangerschaps)striae
Vermindert pigmentvlekken
Vervaagt littekens
Vermindert kloofjes

Shea butter is rijk aan vitamine A, E en F.

Shea butter kopen

Shea butter is op steeds meer plekken te koop, waaronder bij de grotere Etos filialen, bij Holland & Barrett, NatuurlijkWAAR en op bol.com. De prijzen variëren nogal, terwijl het ingrediënt hetzelfde is, namelijk: 100% pure shea butter.

Ik koop zelf altijd de shea butter van Natural Heroes, enerzijds omdat deze in een glazen potje zit wat ik kan hergebruiken, anderzijds omdat ik hiervoor gewoon naar de Etos kan. Ook is deze lekker betaalbaar (€4.99).

Shea butter gezicht & haar

Shea butter is te gebruiken als moisturizer / conditioner voor huid, haar en lippen. Als je een gevoelige of extreem droge huid hebt dan kan shea butter een uitkomst zijn.

Ik gebruik shea butter niet puur maar mix het met kokosolie en bijenwas om zo lipbalsem te maken zonder troep erin.