duurzaamheid gezondheid

Zelf lippenbalsem maken

zelf lippenbalsem maken

Ik heb altijd een beetje een haat liefde verhouding gehad met lippenbalsem. Lippenbalsem voelt heerlijk, maar het staat me tegen dat je lippenbalsem ‘opeet’. Er zijn onderzoeken die beweren dat een vrouw gemiddeld 3 kg lippenbalsem eet in haar leven. Nu lijkt 3 kg me wat overdreven, maar laat het minder zijn, dan nog ‘eet’ ik liever natuurlijke lippenbalsem.

Daarnaast geven veel lippenbalsems slechts tijdelijke verlichting waardoor je blijft smeren. Niet fijn!

Kortom, ik besloot zelf lippenbalsem te maken en dat is dus veel makkelijker dan je denkt. Je hebt slechts 3 ingrediënten nodig en binnen 5 minuten heb je lippenbalsem.

Ingrediënten
10 ml bijenwas
15 ml shea butter
15 ml kokosolie

Bijenwas is het perfecte ingrediënt om lippenbalsem mee te maken, het zorgt ervoor dat je lippenbalsem stevig wordt. Dat niet alleen, bijenwas hydrateert en dat is natuurlijk precies wat je nodig hebt in lippenbalsem. Daarbovenop komt dat bijenwas een beschermlaagje op je lippen legt wat je lippen tegen het gure winterweer beschermt.

Lees hier meer over bijenwas en shea butter.

Bereiding
De hoeveelheid wat betreft ingrediënten mikt niet heel nauw dus maak je geen zorgen als je net als ik geen keukenweegschaal hebt. Zorg er gewoon voor dat de hoeveelheid shea butter en kokosolie ongeveer gelijk is en de hoeveelheid bijenwas net iets minder.

Het is belangrijk om de ingrediënten au-bain-marie te smelten, au-bain-marie houdt in dat je iets verwarmt zonder dat het pannetje of bakje waarin je je ingrediënt hebt het water raakt. Het wordt dus verwarmd door de hete lucht die opstijgt.

Doe de drie ingrediënten in het bakje, pannetje of schaaltje dat je gaat verwarmen en plaats het boven een pan met kokend water. Al binnen enkele seconden zie je dat de substanties smelten en mengen, zodra alles goed gesmolten en gemengd is schenk je de substantie in een glazen potje of aluminium bakje en laat je de lippenbalsem zo’n 24 uur uitharden in de koelkast.

Zoals je ziet is het geheel een witte substantie, om het te gebruiken moet je een paar keer met je vinger over de substantie wrijven zodat het een heel klein beetje warm wordt waarna je het op je lippen kunt smeren. Het proeft en smaakt vrij neutraal en je lippen worden gevoed en krijgen een glanzend laagje. I like!

In veel recepten om zelf lippenbalsem te maken wordt aangeraden om een paar druppels essentiële of etherische olie toe te voegen. Ik heb dit bewust niet gedaan om de lippenbalsem zo natuurlijk mogelijk te houden. Ook zijn niet alle essentiële oliën eetbaar en is het me niet helemaal duidelijk welke dan wel oké zijn om te eten.

Vergelijkbare artikelen