Open mond: slaap jij met open mond?

Door mijn neus ademen is nooit mijn sterke punt geweest. Overdag niet en ‘s nachts niet.

Sterker nog, als kind heb ik logopedie gehad om door mijn neus te leren ademen. Helaas heeft zelfs de oefening genaamd ‘moeders favoriet’, waarbij ik een uur lang een beugel elastiekje tegen mijn gehemelte moest houden niet tot blijvend resultaat geleid.

Inmiddels heb ik het door mijn neus ademen overdag redelijk onder controle maar ‘s nachts slaap ik vaak met open mond. Naast dat het totaal niet charmant is én je ervan gaat snurken (ook niet charmant) schijnt het ook te leiden tot tal van gezondheidsklachten waaronder slaapapneu, vermoeidheid, stress en pijnlijke nekspieren.

Daarnaast zorgt slapen met open mond ervoor dat je veel vaker met een droge mond in de nacht wakker wordt. Een droge mond is niet fijn en ‘s nachts wakker worden is ook niet fijn.

Mond tape

Kortom, toen Arie Boomsma enthousiast postte over mond tape bestelde ik direct de Resty Sleeptape om uit te vinden of mond tape voor mij zou kunnen werken.

Daarnaast las ik ook diverse andere verhalen van gebruikers van mond tape, waaronder veel ademcoaches en op een enkele review na waren deze positief.

Resty Sleeptape

De Resty Sleeptape komt in een klein kartonnen doosje met 60 tapes. De tapes zijn doorzichtig en kruisvormig. De meeste gebruikers plakken de tape verticaal over de lippen, ik doe het echter horizontaal zodat de tape niet tegen mijn neus kriebelt.

Slapen met tape op mond

Inmiddels heb ik zo’n twee weken met de tape geslapen en ik ben om. De tape voelt helemaal niet vervelend aan, het is alleen een beetje onpraktisch als je moet lachen of niezen of als je ‘s nachts dorst hebt.

Lachen zal zeker gebeuren in het begin als je net als ik met een partner slaapt 😉

Zodra je echter gaat slapen voel je de mondtape al snel niet meer, ook ziet het er veel minder heftig uit dan ik had verwacht omdat de tape dus doorzichtig is. In twee weken tijd ben ik slechts twee keer wakker geworden zonder tape, alle andere keren werd ik ‘s ochtends keurig met de tape op mijn mond wakker.

En ik moet zeggen, ik ben echt heel enthousiast over dit experiment en zal de sleeptape zeker opnieuw bestellen als ik tegen de tijd dat de 60 stuks op zijn nog niet uit mezelf met mijn mond dichtslaap. Hieronder enkele voordelen die ik merk:

Mond tape tegen snurken

Door de mond tape snurk ik niet meer, niks noppes nada. Ik slaap zelfs zo rustig dat mijn vriend af en toe moet luisteren of ik nog wel leef, mega fijn!

Droge mond in de nacht

Zowel in de nacht als ‘s ochtends heb ik veel minder last van een droge mond. Voor ik de tape gebruikte werd ik regelmatig ‘s nachts wakker van een droge mond. Sinds de tape is dat niet meer voorgekomen, ook ‘s ochtends is mijn mond veel minder droog.

Dit merk ik nog extra als ik de avond ervoor alcohol heb gedronken, normaal gesproken was mijn mond dan de volgende dag net schuurpapier, nu valt het alles mee.

Daarnaast word ik voor mijn gevoel een stuk uitgeruster wakker, slaap ik dieper en word ik minder vaak wakker. 

Ik heb alleen de Resty Sleeptape gebrobeerd en ben zo tevreden dat ik deze zal blijven gebruiken. Maar ik kan dus niet zeggen of een andere tape fijner is ofniet. Duck tape raad ik wel af, speciale mond tape is namelijk wat minder sterk waardoor je het zonder problemen en pijn weer van je huid aftrekt. Ook zie je ’s ochtends niet dat je met tape op je mond hebt geslapen en laat de tape geen lijm achter. Al met al een top product als je het mij vraagt. Met dank aan Arie!