7 gezondheidsvoordelen van kombucha thee

kombucha

Wat is kombucha?

Kombucha thee is een gefermenteerde thee die al duizenden jaren wordt gedronken. Bij fermenteren vindt er een chemische verandering plaats bij natuurlijke producten, dit komt door bacteriën en schimmels die het zogenaamde fermentatieproces starten.

Kombucha thee is rijk aan probiotica, ook wel bekend als ‘goede bacteriën’. Ook bevat deze frisdrank in vergelijking met andere frisdranken weinig suiker, is het lactose- en gluten vrij en geschikt voor mensen met een veganistisch dieet.

Kombucha bevat antioxidanten, is in staat schadelijke bacteriën te doden en kan verschillende ziekten helpen bestrijden.

Hier zijn 7 gezondheidsvoordelen van kombucha.

1. Kombucha is een potentiële bron van probiotica

Kombucha komt oorspronkelijk uit China of Japan.

Het wordt gemaakt door specifieke bacteriestammen, gist en suiker toe te voegen aan zwarte of groene thee en het vervolgens minimaal een week te laten fermenteren.

Tijdens dit proces vormen bacteriën en schimmels een paddestoel-achtige substantie op het oppervlak van de vloeistof. Dit is waarom kombucha ook wel bekend staat als ‘paddenstoelen thee’.

Het fermentatieproces produceert azijnzuur (dit is ook te vinden in gewone azijn), diverse andere zuren en ook sporen van alcohol en gassen waardoor het koolzuur bevat.

Er groeit een grote hoeveelheid bacteriën in het mengsel. Hoewel er nog geen hard bewijs is dat kombucha probiotische voordelen heeft, bevat het wel verschillende soorten melkzuurbacteriën die deze functie hebben.

Probiotica bacteriën dragen onder andere bij aan een gezonde darmflora. 

2. Kombucha en groene thee

Groene thee is een van de gezondste dranken ter wereld.

Dit komt omdat groene thee veel bioactieve stoffen bevat, zoals polyfenolen, die fungeren als krachtige anti-oxidanten in het lichaam.

Kombucha gemaakt van groene thee bevat veel van dezelfde plantaardige stoffen en heeft vermoedelijk enkele van dezelfde voordelen.

Studies tonen aan dat het regelmatig drinken van groene thee het aantal calorieën dat je verbrandt kan verhogen, buikvet kan verminderen, je cholesterolgehalte kan verbeteren, kan helpen bij de controle van de bloedsuikerspiegel en meer.

Studies tonen ook aan dat drinkers van groene thee een verminderd risico hebben op prostaat-, borst- en dikke darmkankers.

3. Kombucha bevat antioxidanten

Antioxidanten zijn stoffen die vrije radicalen bestrijden, reactieve moleculen die uw cellen kunnen beschadigen.

Veel wetenschappers geloven dat antioxidanten van voedingsmiddelen en dranken zijn beter voor je gezondheid dan antioxidant supplementen.

Kombucha, vooral gemaakt met groene thee in plaats van zwarte thee, lijkt antioxiderende effecten te hebben in je lever.

Uit onderzoeken bij ratten blijkt elke keer weer dat het drinken van kombucha regelmatig de levertoxiciteit veroorzaakt door giftige chemicaliën vermindert, in sommige gevallen met maar liefst 70%.

Hoewel er geen studies bij mensen over dit onderwerp bestaan, lijkt dit resultaat veelbelovend.

4. Kombucha kan bacteriën doden

Een van de belangrijkste stoffen die wordt geproduceerd tijdens de fermentatie van kombucha is azijnzuur, dat ook overvloedig voorkomt in azijn.

Net als de polyfenolen in thee, kan azijnzuur veel potentieel schadelijke micro-organismen doden.

Kombucha gemaakt van zwarte of groene thee blijkt sterke antibacteriële eigenschappen te hebben, vooral tegen infectie veroorzakende bacteriën en Candida-gisten.

Deze antimicrobiële effecten onderdrukken de groei van ongewenste bacteriën en gisten, maar ze hebben geen invloed op de nuttige, probiotische bacteriën en gisten die betrokken zijn bij kombucha-fermentatie.

5. Kombucha kan het risico op hart- en vaatziekten verminderen

Hartaandoeningen zijn ’s werelds belangrijkste doodsoorzaak.

Studies bij ratten tonen aan dat kombucha in slechts 30 dagen twee markers van hartaandoeningen, “slechte” LDL en “goede” HDL-cholesterol, aanzienlijk kan verbeteren.

Nog belangrijker is dat thee (vooral groene thee) LDL-cholesterol deeltjes beschermt tegen oxidatie, waarvan wordt gedacht dat het bijdraagt ​​aan hartaandoeningen.

Drinkers van groene thee hebben zelfs een tot 31% lager risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen, een voordeel dat mogelijk ook van toepassing is op kombucha.

6. Kombucha kan helpen bij het beheersen van diabetes type 2

Diabetes type 2 treft wereldwijd meer dan 300 miljoen mensen. In Nederland hebben 1,2 miljoen mensen diabetes, waarvan 90% diabetes type 2. Diabetes wordt gekenmerkt door hoge bloedsuikerspiegels en insulineresistentie.

Uit een onderzoek bij diabetische ratten bleek dat kombucha de vertering van koolhydraten vertraagde, waardoor de bloedsuikerspiegel daalde. Het verbeterde ook de lever- en nierfunctie.

Kombucha gemaakt van groene thee is waarschijnlijk nog voordeliger, omdat is aangetoond dat groene thee zelf de bloedsuikerspiegel verlaagt.

7. Kombucha is alleen gezond als het op de juiste manier wordt gemaakt

Kombucha is een probiotische thee met veel potentiële gezondheidsvoordelen.

Je kunt het in winkels kopen of zelf thuis maken. Zorg er echter voor dat je het goed bereidt.

Verontreinigde of over gegiste kombucha kan ernstige gezondheidsproblemen en zelfs de dood veroorzaken. 

De veiligere optie is om kombucha in een winkel of online te kopen. 

Op bol.com verkoopt Mister Kombucha kombucha in de smaken gember en citroen. Wij hebben het uiteraard geprobeerd en zijn fan! Het lijkt een beetje prijzig, maar het zijn pakketten van 24 stuks, dus al met al valt het mee.