duurzaamheid gezondheid

Microplastics in moedermelk

microplastics in moedermelk

Voor het eerst zijn microplastics gedetecteerd in menselijke moedermelk. Onderzoekers hebben, een week na de bevalling de moedermelk onderzocht van 34 gezonde moeders in Rome, Italië. In 75% van de moedermelk monsters werden microplastics aangetroffen.

Wat zijn microplastics?

Microplastics zijn plastic deeltjes kleiner dan vijf millimeter. Microplastics ontstaan ​​door de afbraak van plastic voorwerpen. Plastic vergaat niet maar breekt wel af in steeds kleinere deeltjes. Hoe kleiner de stukjes plastic zijn hoe groter de kans dat deze op een of andere manier weer in ons lichaam terecht komen. Bijvoorbeeld via de voedselketen, via (drink)water of via de lucht.

Gevolgen microplastics in moedermelk

Hoewel tal van onderzoekers zich zorgen maken over de mogelijke gevolgen voor de gezondheid van zowel volwassenen als baby’s is de impact vooralsnog onbekend.

De onderzoekers hebben gekeken naar een eventueel verband tussen de aanwezigheid van microplastics in moedermelk en consumptie uit plastic verpakkingen, het eten van vis, schaal- en schelpdieren en het gebruik van cosmetica met microplastics. Zij vonden echter geen significant verband, wat doet vermoeden dat microplastics alom vertegenwoordigd zijn in het milieu en we er als mens inmiddels niet meer onderuit kunnen komen.

Uit eerder onderzoek (2020) van het Italiaanse onderzoeksteam is al gebleken dat er microplastics aanwezig zijn in menselijke placenta’s.

Het feit dat er microplastics in menselijke placenta’s en moedermelk zijn gevonden is absoluut verontrustend en de onderzoekers geven aan dat het van groot belang is om te kijken naar manieren om de blootstelling aan microplastics tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding te verminderen. Toch raden zij aan om borstvoeding te blijven geven daar de voordelen van het geven van borstvoeding aan pasgeboren baby’s groter zijn dan de nadelen van de aanwezigheid van microplastics.

Microplastics vermijden tijdens zwangerschap

Ondanks het ontbreken van een significant verband tussen de consumptie van bepaalde voedingsmiddelen en/of het gebruik van bepaalde producten raden de onderzoekers zwangere vrouwen aan om voedsel en drank in plastic verpakkingen te vermijden, hetzelfde geldt voor cosmetica producten en kleding gemaakt van synthetische stoffen.

Het vermijden van voedsel en drank in plastic verpakkingen is een uitdaging maar het is zeker mogelijk. Enkele dingen die je vandaag nog kunt doen:
– Vervang plastic bakjes, bekers etcetera voor een glazen variant
– Vermijd het opwarmen van eten in plastic bakjes in de magnetron
– Koop roestvrij stalen en/of keramieken pannen

Om te checken of je verzorgingsproducten zoals tandpasta, shampoo en andere cosmetica microplastics bevatten kan je de app ‘Beat the microbead’ van de Plastic Soup Foundation gebruiken. Met deze app scan je de ingrediëntenlijst van je verzorgingsproducten waarna deze wordt gecheckt op alarmerende ingrediënten.

Foutje gezien? Mail naar info@limoeniszoet.nl

Vergelijkbare artikelen