Wat maakt bamboe duurzaam?

wat maakt bamboe duurzaam

Er zijn tal van redenen waarom bamboe duurzaam is. Welke redenen dat precies zijn vertel ik je in dit artikel.

Waarom is bamboe duurzaam?

Bamboe is een van de meest milieuvriendelijke materialen ter wereld vanwege de manier waarop het wordt gekweekt, geoogst en getransporteerd.

Bamboe neemt 4 keer meer CO2 op

Planten en bomen dienen als de longen van de aarde, ze nemen koolstofdioxide (CO2) op en geven zuurstof af tijdens de fotosynthese, zuurstof dat wij gebruiken om te ademen.

Het gebruik van bamboe reduceert het broeikaseffect en de klimaatverandering meer dan andere soorten hardhout. Bamboe neemt namelijk 4 keer meer CO2 op dan de meeste planten en bomen en geeft 35% meer zuurstof af aan de atmosfeer.

Lees ook: wat is CO2?

Bamboe kan beschadigde grond repareren

Bamboeplanten kunnen groeien op onvruchtbare grond, en herstellen het land door het weer vruchtbaar te maken. Dat werkt als volgt: de voedingsrijke bladeren van de bamboeplant vallen tijdens het groeien af en landen op de grond eronder, waar ze zullen ontbinden en voedingsstoffen aan de bodem zullen afgeven.

Bamboe verwijderd gif uit de aarde

Bamboe kan gifstoffen uit de aarde verwijderen. Dit wordt fytoremediatie genoemd wat letterlijk betekent: planten herstellen de balans. Bamboe verwijderd lood en kwik uit de aarde en slaat dit op in een stengel. Zelfs nadat de stengel is geoogst, blijven de gifstoffen in de stengel waar ze geen gevaar vormen voor mens en dier.

Bamboe wordt gekweekt zonder pesticiden

Bamboe wordt gekweekt zonder pesticiden, dus er worden geen chemicaliën gespoten die gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid, bij het kweken van veel andere soorten bomen en planten worden wel pesticiden gebruikt.

Bamboe is een snel hernieuwbare hulpbron

De meeste bomen hebben bijna een eeuw nodig om ‘volwassen’ te worden en daarmee geschikt zijn voor het maken van bijvoorbeeld tafels, stoelen, vloeren etcetera.

Bamboe heeft slechts vijf tot zeven jaar nodig voordat het gekapt kan worden. Dit heeft mede te maken met de enorme groeisnelheid. Bamboe groeit zo’n 5 tot 91 cm per dag, afhankelijk van het soort bamboe en de grond- en klimaatomstandigheden.

Bamboe hoeft niet ontworteld te worden

Een ander groot voordeel van bamboe is dat het niet hoeft te worden ontworteld om te worden geoogst. De stengels kunnen worden afgesneden zonder dat er opnieuw een bamboe plant geplant hoeft te worden. Bij veel andere houtsoorten is dit niet mogelijk.

Ook wordt bamboe al duizenden jaren met de hand geoogst, wat betekent dat er geen vervuilende machines worden gebruikt. Dit creëert een veiligere omgeving voor de dieren en planten in de buurt van de bamboe, omdat de boeren ze onderweg kunnen zien en maatregelen kunnen nemen om ze niet te schaden.

Kanttekeningen duurzaamheid bamboe

Er zijn dus veel zaken die spreken vóór de duurzaamheid van bamboe, toch wil ik ook een aantal kanttekeningen plaatsen bij de vermeende duurzaamheid. Uit onderzoek (2014) blijkt dat er ontbossing plaatsvindt voor het aanleggen van bamboeplantages wat leidt tot de creatie van een monocultuur en het verlies van biodiversiteit. Ook wordt er soms toch gebruik gemaakt van pesticiden ondanks dat dit niet per se nodig is bij de groei van bamboegewassen.

Een ander issue omtrent de milieu impact van bamboe (2010) is het transport, bamboe wordt veelal geïmporteerd uit China en legt dus een lange afstand af van deur tot deur. In sommige gevallen is het daarom duurzamer om voor een alternatief materiaal te kiezen wat lokaal wordt gemaakt.

Kies indien mogelijk voor bamboe met het FSC keurmerk. Het Forest Stewardship Council (FSC) is een internationaal keurmerk met strenge eisen rondom duurzaam en sociaal bosbeheer.

Foutje gezien? Mail naar info@limoeniszoet.nl