gezondheid

3 weken zonder alcohol #alcoholchallenge

zonder alcohol

Het is begonnen, de #alcoholchallenge. De drie weken zonder snoep, koek, chips, taart en toetjes zijn voorbij. Het was een eitje, echt waar! Het is zoveel makkelijker om tegen alles ‘nee’ te zeggen dan zo nu en dan ‘nee’ te zeggen. Ik had er echt totaal geen moeite mee. Tuurlijk houd ik op z’n tijd wel van (vooral) chips en chocolade. Dus dat ga ik ook zeker weer eten, maar het snoep op werk (wat ik toch al niet zo lekker vond), laat ik voortaan lekker staan.

#alcoholchallenge: Drie weken zonder alcohol!

Drie weken geen alcohol, hoe erg ik het ook vind om het toe te geven. Dat vind ik een stuk lastiger dan de #sugarchallenge. En ik ben niet de enige, er waren namelijk een stuk minder mensen bereid mee te doen met de #alcoholchallenge dan met de #sugarchallenge. Het is niet zo dat ik elke dag drink, absoluut niet zelfs. Maar zo nu en dan een rood wijntje bij het eten vind ik heerlijk. En ook in het weekend drink ik meestal wel een biertje of wijntje.

Maar alcohol is naar mijn idee te gewoon geworden, het kan en mag overal bij. Doordeweeks, in het weekend. Het maakt niet uit. Terwijl we allemaal wel weten dat het niet goed voor je is. In onze maatschappij is het normaler om wel alcohol te drinken dan om geen alcohol te drinken. Dat is toch raar?

Een kleine zoektocht leert mij dat ik niet de enige ben die dit gevoel heeft. Zo kom ik diverse columns tegen van voornamelijk vrouwen (nee, geen mannen) die ook even stoppen met alcohol. Sommigen een maand, anderen zelfs een jaar. Op de website IkPas kan je je zelfs aanmelden om 30 of 40 dagen alcoholvrij door het leven te gaan.

Andrea Bosman, redacteur van dagblad Trouw benoemt het enige positieve punt van alcohol in haar column ‘de valkuilen van een maand zonder drank’. Namelijk: “Alcohol verbindt. Dat maakt drank zo aantrekkelijk. En gevaarlijk.

Verder lees ik enkel en alleen negatieve punten. De waslijst met ziektes en andere gezondheidskwalen die (mede) te wijten zijn aan alcohol is oneindig. Denk aan een verhoogde bloeddruk, hartritme stoornissen, kanker, leververvetting of -ontsteking, diabetes, verminderde vruchtbaarheid, vermoeidheid, slecht slapen, maagpijn en ga zo maar door… Je wordt er niet vrolijk van.

Fabel of feit

Hoofdpijn ontstaat door vochttekort.

Dit is deels waar, hoofdpijn kan inderdaad ontstaan door een gebrek aan vocht in en rond je hersenen. Maar er zijn meerdere dingen die meewerken aan de hoofdpijn. Zo heeft alcohol een vaatverwijdende werking, ook de bloedvaten in de hersenen zetten uit wat hoofdpijn kan veroorzaken. Het afbreken van alcohol gebeurt in 2 stappen met behulp van enzymen (hulpstoffen), vooral in de lever. Ik ga jullie verder niet vermoeien met de exacte details, maar een enzym kan overbelast raken, waardoor het tussenproduct acetaldehyde zich ophoopt in je lichaam. Acetaldehyde veroorzaakt hoofdpijn maar ook misselijkheid, overgeven, buikpijn, een rood gezicht en vermoeidheid.

Dagelijks een glas rode wijn is gezond

Waar, maar lang niet voor iedereen. Het beschermende effect wat een (of twee) glas rode wijn heeft op hart en bloedvaten treedt alleen op bij gezonde mannen en vrouwen boven de 40/45 jaar en gezonde vrouwen na de overgang. Echter heeft lichaamsbeweging, gezond eten en niet roken veel meer effect dan een glas rode wijn.

Van alcohol word je dik

Helemaal waar! In een glas alcohol op zich zitten al vrij veel kilocalorieën. Om maar wat te noemen: een glas bier bevat 110 kcal, een glas droge witte wijn 67 kcal en een glas rode wijn 82 kcal. Maar dit is nog niet alles, alcohol vertraagt de afbraak van vet uit voeding. Dit houdt in dat je meer vet op slaat dan wanneer je geen alcohol zou drinken. Geen wonder dat veel mensen die willen afvallen alcohol een tijdje links laten liggen.

Hoe het tot nu toe gaat

Ik ben nu ruim anderhalve week bezig en al met al gaat het best goed. Alleen op vrijdagen heb ik het moeilijk. Blijkbaar heb ik mezelf aangeleerd dat ik na een week werken ‘beloond’ wordt met een glas bier of wijn. De behoefte was afgelopen vrijdag zo groot dat ik de #alcoholchallenge bijna wilde opgeven, een app van mijn vader ‘Proost ouwe zuiplap’ en het feit dat er geen alcohol in huis was zorgde ervoor dat ik toch heb doorgezet. Gelukkig maar.

PS. Wat trouwens echt super fijn is, zaterdagochtend om kwart voor 8 fris en fruitig je bed uitspringen 🙂

Vergelijkbare artikelen