Natuurlijke kaarsen: hier moet je op letten

natuurlijke kaarsen

Natuurlijke kaarsen, ook wel niet-giftige of gezonde kaarsen zijn nog niet heel populair maar nu steeds meer mensen zich bezighouden met gezondheid verwacht ik dat hier snel verandering in komt.

Conventionele kaarsen bevatten vaak dubieuze ingrediënten die een mogelijk negatieve impact op de gezondheid hebben. Denk aan ingrediënten als paraffine wax (gemaakt uit aardolie en bruinkoolteer) en synthetische geur- en kleurstoffen. Ook wordt er in sommige kaarsen dierlijk vet (stearine) gebruikt wat ik als vegetariër liever voorkom. In andere kaarsen wordt palmolie gebruikt, wat ik ook liever voorkom vanwege de negatieve impact die de productie van palmolie heeft op het milieu.

Hoewel er meer onderzoek nodig is om de negatieve gevolgen van conventionele kaarsen voor de gezondheid te bevestigen liever het zekere voor het onzekere.

Er bestaan namelijk tal van gezonde, niet-giftige opties wat betreft kaarsen. Namelijk natuurlijke kaarsen van bijenwas, sojawas, kokoswas, raapzaad, koolzaad en andere plantaardige wassen. Ook een combinatie van plantaardige wassen is een goede optie.

Natuurlijke kaarsen kopen

Bij het kopen van natuurlijke kaarsen is het belangrijk om goed naar de ingrediënten te kijken, zorg ervoor dat de grondstof voor 100% uit natuurlijke ingrediënten bestaat. Net als bij veel andere producten mogen producten claims maken als ‘bijenwas kaars’ terwijl misschien maar 5% van de kaars uit bijenwas bestaat.

Daarnaast is het van belang om niet alleen naar de grondstof van de kaars te kijken maar ook naar het type lontje. Kies een kaars met een lontje van 100% katoen, hennep, papier of hout en vermijd een lontje met lood of metaal.

En last but not least zijn de eventuele geurstoffen van belang. Wil je niet alleen genieten van fijn en romantisch licht maar ook van een heerlijke geur in huis zonder mogelijke negatieve gevolgen voor de gezondheid? Kies dan een geurkaars die zijn geur ontleent van etherische olie.

Kortom, de keuze voor natuurlijke kaarsen in plaats van een conventionele kaarsen kost wat extra moeite maar is wat mij betreft de moeite driedubbel dwars waard. Kijk goed naar de ingrediëntenlijst en neem contact op met een bedrijf als je niet zeker bent of de kaars wel of niet natuurlijk is.

Enkele van mijn favoriete merken zijn:
– Brandt: handgemaakte 100% sojawas dan wel 100% koolzaadwas
We love the planet: 100% sojawas (in een kokosnoot bakje, I love!)
Ella Green: 100% bijenwas

Sojakaarsen zijn vaak een stuk duurder dan ‘normale’ kaarsen, daartegenover staat dat de brandtijd gelukkig ook een stuk langer is. Tot wel 45 uur!