duurzaamheid

Hoe wordt plastic gemaakt?

Hoe wordt plastic gemaakt

Per jaar produceren we 380 miljoen ton aan plastic waarvan we een groot deel maar een enkele keer gebruiken, de zogenaamde single-use plastic. Plastic zit in allerlei producten, van verpakkingsmateriaal tot speelgoed, van boodschappentasjes tot kleding, van cosmetica tot je telefoon.

Maar wat is plastic eigenlijk en hoe wordt plastic gemaakt? En waar wordt plastic van gemaakt? 

Wat is plastic?

Plastic is een kunststof, de term ‘kunststof’ zegt het al, plastic is een niet-natuurlijk product.

Het woord plastic komt van het Latijnse woord ‘plasticus’ en het Griekse woord ‘plastikos’, wat betekent kneden of vormen, een van de eigenschappen van plastic is dat het makkelijk is om de vorm te veranderen.

Waar wordt plastic van gemaakt?

Plastic wordt meestal gemaakt van ruwe aardolie en bestaat uit polymeren.

Polymeren zijn ook terug te vinden in de natuur, de polymeren waar plastic uit bestaat zijn echter geen natuurlijke polymeren maar kunstmatige polymeren.

Plastic is onder te verdelen in drie soorten:

  • Thermoplasten: deze worden zacht wanneer je ze verhit
  • Thermoharders: deze behouden dezelfde vorm wanneer je ze verhit
  • Elastomeren: deze zijn elastisch

Hoe wordt plastic gemaakt?

Plastic wordt dus gemaakt van ruwe aardolie, deze aardolie wordt eerst uit de grond gepompt, vervolgens wordt deze in een olieraffinaderij gezuiverd door middel van destillatie. Destillatie is een techniek waarmee je twee of meer (vloei)stoffen van elkaar kunt scheiden.

Een van de vloeistoffen die overblijft kan verwerkt worden tot plastic. Deze stof wordt ‘nafta’ genoemd. Nadat nafta een nabehandeling heeft gekregen om ongewenste componenten te verwijderen wordt de stof opgedeeld in kleine deeltjes, dit wordt ook wel kraken genoemd. Het opbreken of kraken wordt gedaan met behulp van extreem hoge temperaturen. De kleine stukjes die overblijven zijn monomeren, monomeren zijn hele kleine moleculen.

Monomeren zijn de bouwstenen van plastic polymeren. Monomeren worden als het ware aan elkaar geregen als een ketting, de ketting van monomeren is een polymeer, oftewel kunststof.

Plastic is er in alle soorten en maten, van elastisch (elastomeren) tot hard (thermoplasten en thermoharders). Hoe het plastic er uit komt te zien hangt af van het productieproces: de temperatuur, druk, het type monomeren en de toevoeging van chemicaliën hebben allemaal invloed op hoe het plastic er uiteindelijk uit komt te zien.

Foutje gezien? Mail naar info@limoeniszoet.nl

Vergelijkbare artikelen