Bamboe tandenborstel

De bamboe tandenborstel maakt zijn opmars. Gelukkig, want een bamboe tandenborstel is een stuk beter voor het milieu. Door voor een bamboe tandenborstel te kiezen gebruik je 95-96% minder plastic.

Daarnaast ziet een bamboe tandenborstel er een stuk mooier uit dan een plastic tandenborstel en voor de prijs hoef je het ook niet te laten. Bamboe tandenborstels zijn al te koop vanaf €1.95.

Het handvat is gemaakt van 100% bamboe wat ervoor zorgt dat het grootste deel van de tandenborstel biologisch afbreekbaar is. Ook worden nagenoeg alle bamboe tandenborstels verpakt en verzonden in plastic vrij materiaal. Dubbel winst dus!

Lees ook: wat maakt bamboe duurzaam?

Bamboe tandenborstel soft

Net als bij plastic tandenborstels kan je bij een bamboe tandenborstel zelf kiezen voor een soft of medium borstel. De borstel is hetzelfde als de borstel van normale tandenborstels.

Er is nog geen duurzaam alternatief voor de borstel gevonden, deze is dus wel van plastic.

Tijd voor een nieuwe tandenborstel? Trek dan de plastic haren (met een tang) uit de borstel en recycle deze met ander plastic afval. Een andere optie is om het borsteltje van het handvat af te zagen of breken zodat je het handvat kunt hergebruiken, bijvoorbeeld ter ondersteuning van een plantje. Je kunt het handvat ook composteren.

Bamboe tandenborstel soft

Verder kan je kiezen voor een bamboe tandenborstel met losse borstel. Dan hoef je alleen de borstel te vervangen, het handvat kan je keer op keer hergebruiken.

Bespaar 160 plastic tandenborstels

Er wordt aangeraden om tandenborstels elke 3 maanden te vervangen. Dat betekent dat je gemiddeld 4 tandenborstels per jaar gebruikt. Als ik ervan uitga dat ik nog 40 jaar leef, dan zou ik gedurende de rest van mijn leven 160 plastic tandenborstels besparen. Best veel toch?

Bamboe tandenborstel nadelen

Het nadeel van bamboe tandenborstels vind ik persoonlijk dat deze kunnen schimmelen. Na het poetsen zet ik mijn tandenborstel altijd direct terug in een beker. In deze beker blijft soms wat vocht achter omdat je net je tanden hebt gepoetst. Voor plastic tandenborstels maakt dat natuurlijk niks uit. Maar laat je een bamboe tandenborstel te lang in een laagje water staan dan gaat deze aan de onderkant schimmelen.

Dit is natuurlijk geen reden om dan maar voor de plastic variant te gaan, maar wel een reden om na het tanden poetsen de tandenborstel af te drogen.

Enkele merken bamboe tandenborstels die populair zijn: Humble brush, Nextbrush & Tiny Panda.