Het productieproces van kleding – op eerlijke en duurzame kledingmerken na – heeft een enorme negatieve impact op het milieu. Het kopen van tweedehands kleding maakt dat je direct een stuk duurzamer bezig bent.
Door tweedehands kleding te kopen verleng je de levensduur van een kledingstuk, voorkom je dat er een nieuw kledingstuk gemaakt wordt en dat een al bestaand kledingstuk op de afvalberg of in de verbrandingsoven beland. Je bespaart grondstoffen, energie en afval.
Hoe vaker een kledingstuk wordt gedragen, hoe lager de impact per draag beurt.
Productieproces
Tijdens het productieproces wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van schadelijke stoffen als lood, chemicaliën, pesticiden, insecticiden, formaldehyde en vlam vertragers. Stoffen die in onze kleding én in het milieu belanden.
Transport
Op verschillende momenten vindt er transport plaats. Enerzijds transport van grondstoffen naar het land waar de kleding wordt gemaakt, anderzijds transport van de kleding naar het land waar de kleding wordt verkocht.
Tweedehands kleding, zeker wanneer deze van consument tot consument verkocht wordt legt relatief korte afstanden af. Hier kun je zelf ook rekening mee houden door via Vinted bijvoorbeeld enkel te kopen bij Nederlandse verkopers, naar kledingruil evenementen, (vlooien)markten of de tweedehands winkel op de hoek te gaan.
Verpakkingsmateriaal
Als we het hebben over single-use plastic dan mag kleding niet ontbreken, ieder stuk zit vrijwel altijd verpakt in een eigen plastic verpakking.
Tweedehands kleding wordt meestal niet opnieuw in plastic verpakt.
Grondstoffen
Bij het productieproces van kleding worden enorme hoeveelheden water én andere grondstoffen verbruikt. Sterker nog, de kledingindustrie is de op één na meest water intensieve industrie ter wereld.
Recyclen
Recyclen klinkt heel nobel maar is bij veel kleding lastig. Een groot deel van onze kleding bestaat uit een mix van diverse stoffen, terwijl alleen een kledingstuk wat volledig bestaat uit één stof geschikt is voor recycling. Bijvoorbeeld 100% katoen, wol of polyester.
Dit is dé reden dat recyclen binnen de 5 R’s* van hoe met afval om te gaan op de vierde plek staat: Refuse (weigeren), Reduce (verminderen), Reuse (hergebruiken), Recycle (recyclen) and Rot (composteren).
*Bedacht door zero waste goeroe Bea Johnson.
Kanttekeningen duurzaamheid tweedehands kleding
Toch is het kopen van tweedehands kleding niet dé oplossing. Het kopen en verkopen van tweedehands kleding kan ervoor zorgen dat je nog gemakkelijker een aankoop doet, want goedkoop.
Koop tweedehands kleding net zo bewust als je nieuwe kleding zou kopen. Ga je het kledingstuk echt dragen of wil je het vooral omdat het zo goedkoop is? Ook hier is het goed om de 5 R’s in je hoofd te houden.
Kies daarnaast bij de aankoop van tweedehands kleding voor natuurlijke materialen. Want ook tweedehands kleding laat microplastics los tijdens een wasbeurt.
Een ander potentieel nadeel is dat de groei van de tweedehands kledingmarkt ervoor kan zorgen dat je sneller een fast fashion aankoop doet omdat je deze toch weer kunt doorverkopen via Marktplaats, Vinted of een ander (online) verkoop platform.
Consuminderen
Minder kopen blijft de meest duurzame oplossing, als iedereen minder koopt dan zal er uiteindelijk ook minder geproduceerd worden.
The most environmentally friendly product is the product you didn’t buy. – Joshua Becker
Duurzame alternatieven
Daarnaast is het kiezen voor duurzame merken ook een goed (duurzaam) alternatief. Duurzame kledingmerken zijn vaak wat duurder. Alhoewel ‘duur’ misschien niet het juiste woord is, je betaalt hier simpelweg de echte prijs. Onthoud: er iets altijd iemand die de echte prijs betaalt en bij het kopen van fast fashion brands ben jij het niet.
Duurzame kledingmerken zijn over het algemeen kwalitatief beter, waardoor je langer met je kleding kunt doen. Door vaker te kiezen voor een duurzaam kledingmerk geven we als consumenten een signaal af naar fast fashion brands, op deze manier stimuleren we de verduurzaming van de industrie.
Conclusie: het kopen van tweedehands kleding is absoluut duurzamer dan het kopen van nieuwe kleding. Maar doe ook hier alleen bewuste en weloverwogen aankopen. En doe af en toe een aankoop bij een duurzaam en eerlijk kledingmerk!
Foutje gezien? Mail naar info@limoeniszoet.nl