Minimalistisch leven tips

minimalistisch leven tips

Minimalistisch leven is niet altijd makkelijk, de hele dag door proberen bedrijven ons over te halen om hun producten of diensten te kopen. Wanneer je kiest voor een minimalistisch leven moet je constant weerstand zien te bieden aan deze verleidingen.

En dat is best lastig, zeker als je even niet lekker in je vel zit, moe bent of net salaris hebt ontvangen.

Minimalistisch leven tips

Bepaal je doel

Minimalistisch leven wordt een stuk makkelijk als je weet waar je het voor doet. Als je een doel voor ogen hebt. Dat doel kan van alles zijn, hieronder enkele voorbeelden van doelen waarom mensen kiezen voor een minimalistisch leven:

  • Een wereldreis maken
  • Een huis kopen
  • Een schuld afbetalen
  • Een opgeruimd huis
  • Minder schoonmaken
  • Meer vrije tijd
  • Rust in je hoofd
  • Minder gevoelig voor groepsdruk
  • Beter voor het milieu

Meld je af voor nieuwsbrieven

Meld je af voor alle nieuwsbrieven die je proberen over te halen om tot een aankoop over te gaan. Hoe minder je geconfronteerd wordt met verleiding hoe beter.

Meld je niet aan voor loyaliteitsprogramma’s

Loyaliteitsprogramma’s klinken verleidelijk, de HEMA klantenpas, de Kruidvat voordeelclub, het Rituals membership programma. Ze lokken je met een cadeau en het vooruitzicht van gratis producten maar uiteindelijk hebben al deze bedrijven maar een doel met hun loyaliteitsprogramma: meer aan jou verdienen.

Maak een boodschappenlijst

Ga naar de supermarkt met een boodschappenlijst en koop alleen wat er op je lijst staat.

Wacht 30 dagen voor je een aankoop doet

Als je iets wilt kopen – anders dan boodschappen – schrijf je het op een lijst en wacht je 30 dagen voordat je het daadwerkelijk koopt. Dit kost wat zelfbeheersing, maar geloof mij 30 dagen later ben je het meeste alweer vergeten. Zo voorkom je miskopen.

Koop geen dingen in de uitverkoop

Koop geen dingen in de uitverkoop die je niet ook zou kopen zonder voor de volle prijs. Het is heel verleidelijk om bijvoorbeeld kleding in de uitverkoop te kopen, maar vaak koop je dan iets wat je eigenlijk niet nodig hebt of wat niet helemaal bij je past. Je koopt het vooral omdat je dan een X bedrag bespaart. Als je er over nadenkt bespaar je natuurlijk helemaal niets, je geeft namelijk geld uit.

Huur of leen spullen

Huur of leen spullen die je maar eens in de zoveel tijd nodig hebt, denk hierbij aan een boormachine, caravan of tent.

Durf spullen weg te gooien

Doe afstand van spullen die je niet of nauwelijks gebruikt. Je kunt deze spullen verkopen, doneren of weggooien. Veel minimalisten hanteren als vuistregel, kan ik een product wat ik al lange tijd niet heb gebruikt binnen 20 minuten voor minder dan €20 kopen? Dan mag het weg.

Leven met weinig spullen

Leven met weinig spullen geeft mij rust. Het bespaart me tijd en geld. Tijd en geld die ik aan zaken kan besteden die waarde toevoegen aan mijn leven.

Uit onderzoek blijkt keer op keer dat je van meer spullen kopen op lange termijn niet gelukkig wordt. Het voelt echter wel zo, op het moment dat je iets nieuws koopt komt er dopamine vrij. Dopamine zorgt ervoor dat je een gevoel van genot, euforie en geluk voelt. Dit gevoel is echter van korte duur, en krijg je pas weer op het moment dat je weer iets koopt.

Nieuwe ervaringen, denk aan een vakantie, uiteten, of een andere activiteit zorgen echter voor langdurig geluk.